{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkrivena do sada najveća serija napada hakera

F
6.8.2011. u 18:30
0
12
Otkrivena do sada najveća serija napada hakera
0
Otkrivena do sada najveća serija napada hakera
Stručnjaci američke kompanije McAfee, koja se bavi informacionom sigurnošću, otkrili su do sada najveću seriju napada hakera koji su upali na mreže 72 organizacije širom svijeta.
Meta napada, među ostalim, bili su Ujedinjene nacije, Međunarodni olimpijski komitet i vlade i kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Tajvanu, Južnoj Koreji i Vijetnamu.

Kao rezultat tih napada koji su trajali od jednog do 28 mjeseci, hakeri su uspjeli da dobiju pristup velikom broju povjerljivih informacija, prenosi Reuters.

"Šta se sada događa s tim podacima - otvoreno je pitanje", izjavio je potpredsjednik McAffea Dmitrij Alperovicz, dodavši da dio tih informacija može biti iskorišten kao konkurentno preimućstvo na tržištima, što može nanijeti ozbiljnu ekonomsku štetu pogođenoj strani.

Stručnjaci kompanije McAfee utvrdili su da iza tih napada, koji su možda trajali i više od pet godina, stoji jedan naručilac.

Ekspert Centra za strateška i međunarodna istraživanja Jim Louis smatra da je najvjerovatniji organizator tih cyber napada Kina.

"SAD i Britanija imaju velike mogućnosti za provođenje takvih akcija, ali teško da bi one špijunirale same sebe. Ostaju Rusija i Kina, pri čemu najviše činilaca ukazuje na vezu hakera s kineskim vlastima", rekao je Louis.

Upadi u baze podataka Međunarodnog olimpijskog komiteta i Međunarodne agencije za borbu protiv dopinga bili su, kako je ukazao taj stručnjak, povezani s održavanjem Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

Kineske vlasti više su puta optuživane da koriste cyber napade radi dobijanja neophodnih informacija ili pritisaka na pojedine korisnike interneta.

Kompanija Google je, naprimjer, nekoliko puta saopćavala o pokušajima sloma poštanskog servisa Gmail, ali je zvanični Peking sve optužbe na svoj račun odbacivao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: