Tehnologija
0

Otkrivena najveća serija cyber napada

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Stručnjaci za kompjutersku bezbjednost otkrili su do sada najveću seriju cyber napada, čije su mete bile mreže 72 organizacije, uključujući UN, vlade i kompanije širom svijeta.

Bezbjednosna kompanija McAfee saopštila je da vjeruje da iza napada stoji jedna država, ali je odbila da je imenuje. Stručnjak koji je upoznat sa ovim slučajem rekao je da dokazi ukazuju na Kinu.

Na dugoj listi meta kampanje koja je vođena pet godina nalaze se administracije SAD, Tajvana, Indije, Južne Koreje, Vijetnama i Kanade, potom Udruženje zemalja jugoistočne Azije, Međunarodni olimpijski komitet, Svjetska agencija za borbu protiv dopinga i mnoge kompanije, od onih koje se bave odbranom, do visokotehnoloških firmi.

U slučaju UN, hakeri su 2008. godine provalili u kompjuterski sistem Sekretarijata UN u Ženevi, a ova akcija bila je nezapažena skoro dvije godine. Napadači su za to vrijeme imali uvid u povjerljive informacije, navodi McAfee.

"I dalje je otvoreno pitanje šta se dešava sa svim ovim podacima. Ukoliko samo dio informacija bude iskorišten za pravljenje boljeg proizvoda, ili da bi se nadmašio suparnik u pregovorima, onda ovaj gubitak predstavlja veliku ekonomsku prijetnju", izjavio je potpredsjednik McAfeeja za istraživanja prijetnji Dmitrij Aplerovič.

McAfee je saznao za razmjere hakerske kampanje u martu ove godine, kada su njegovi stručnjaci otkrili zapise o napadima dok su na jednom serveru provjeravali sadržaj koji je bio tema bezbjednosne istrage iz 2009. godine.

Pojedini napadi trajali su samo mjesec dana, a najduži je bio usmjeren na Međunarodni olimpijski komitet i jednu azijsku zemlji, čak 28 mjeseci, navodi McAfee.
"Kompanije i državne agencije su svakodnevno mete krađa. One gube ekonomsku prednost i državne tajne na račun beskrupuloznih suparnika. Ovo je najveći transfer bogatstva u istoriji u smislu intelektualne svojine", rekao je Alperovič Rojtersu.