{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Internet je ključno bojno polje

S
3.6.2011. u 21:25
0
3
Internet je ključno bojno polje
0
Internet je ključno bojno polje
Kako internet postaje kritično bojno polje za špijuniranje, unaprijeđenje cyber-ratovanja mora postati vojni prioritet, objavila su u petak dva visokopozicionirana oficira kineske vojske, samo dva dana nakon što su iz Googlea objavili da su zabilježili hakerske napade iz Kine.
U radu stratega kineske Akademije za vojne nauke nije spomenuto da Google tvrdi da je lokacija hakera najvjerovatnije u Kini.

Iz Googlea su kazali da su napadi došli iz Jinana, doma obavještajne jedinice kineske armije.

Kineski ministar vanjskih poslova nazvao je tvrdnje Googlea neosnovanim.

Brigadir Ye Zheng i njegov kolega Zhao Baoxian iskazali su potebu zvaničnog Pekinga da unaprijedi svoje vještine u cyber-ratovanju jer u nesputanom internetu vide prijetnju za komunističku državu.

"Kao što je i nuklearno ratovanje bilo strategija industrijskog doba, cyber-ratovanje je strateški rat informacione ere. Ovo se tiče života i smrti nacija", navodi se u izvještaju.

U časopisu kineske armije navodi se da kineska armija sprovodi simulirane cyber borbe između svojih timova, koji se koriste virusnim i spam napadima .

Ye i Zhao kazali su da Kina strahuje da bi internet mogao postati oružje za političke promjene, navodeći antivladine ustanke u arapskom svijetu.

"Mete psihološkog rata na internetu proširile sa vojnih i na civilne", navodi se u izvještaju.

Kina je povećala cenzuru interneta i blokira velike društvene mreže kao što su Facebook i Twitter. Autori tvrde da Kini opasnost prijeti od sofisticiranijih obavještajnih operacija na internetu.

"Cyber-rat je potpuno novi oblik ratovanja koji je nevidljiv i tih i aktivan je na samo u ratovima i konfliktima", napisali su autori.

Posljednji hakerski napad na Google jedan je u nizu napada koji uključuju i napad na američkog giganta Lockheed Martin. Američki dužnosnik upoznat sa istragom na ovom slučaju kazao je postoje opravdane sumnje da je ovaj napad iz Kine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: