Svijet
26

Otkriven identitet ubice Zemira Begića u St. Louisu

Klix.ba
Begić je ubijen u St. Louisu
Begić je ubijen u St. Louisu
Jedan tinejdžer je osumnjičen za ubistvo Bosanca Zemira Begića u američkom St. Louisu, još dvije osobe su zadržane na ispitivanju, a za jednom se traga. Pripadnici policije istražuju spekulacije o tome da je povod za ubistvo bio rasni i nacionalni.

"Ne postoje dokazi da je ovaj zločin urađen iz nacionalne ili rasne mržnje. Spekulacije su neutemeljene", izjavio je gradonačelnik Francis Slay.

Sedamnaestogodišnji Robert Mitchell, koji živi na ulici Winnebago, se predao u policijsku stanicu u nedjelju navečer, a osumnjičen je za ubistvo prvog stepena.

Robert Joseph Mitchell
Robert Joseph Mitchell
Druga dvojica osumnjičenih, koji su u pritvoru, su maloljetnici i imaju 15 i 16 godina. Policija je saopćila kako znaju identitet četvrtog učesnika za kojim tragaju. Mitchell i jedan od dva maloljetnika koji su u pritvoru su crnci, a drugi je bijelac, saopćila je policija.

"Mislimo da se našao u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu", rekao je glasnogovornik policije Schron Jackson.

Podsjećamo, tridesetdvogodišnji Zemir Begić ubijen je u nedjelju čekićem u St. Louisu u SAD-u. Bosanci i Hercegovci su nakon ubistva izašli na ulice u ovom gradu kako bi izrazili svoj protest i zatražili od policije da im pomogne.

Zemirova supruga Arijana Mujkanović je bila u vozilu u trenutku kada su napadači prišli i počeli provocirati. Kazala je da ga nisu poznavali, te da se sve dešavalo iz bijesa.