|

Stotine Bosanaca na ulicama St. Louisa: Nismo došli ovdje da nas ubijaju!

Stotine Bosanaca na ulicama St. Louisa: Nismo došli ovdje da nas ubijaju!
643
Klix.ba
3.12.2014. u 00:29
296
komentara
643

dijeljenja
Stotine Bosanaca na ulicama St. Louisa: Nismo došli ovdje da nas ubijaju!
Stotine Bosanaca i Hercegovaca koji žive u američkom gradu St. Louisu izašli su i večeras na ulice toga grada kako bi još jednom skrenuli pažnju tamošnjim vlastima i policiji na svirepo ubistvo 32-godišnjeg Zemira Begića koji je prije nekoliko dana mučki ubijen na ulici St. Louisa u kojem živi oko 70.000 bh. građana.
Begića je ubio 17-godišnji Robert Mitchell koji je nedugo nakon ubistva uhapšen zajedno sa još dvojicom osumnjičenih.

Nakon ubistva članovi zajednice bh. građana u tom gradu počeli su sa mirnim protestima na ulicama St. Louisa noseći transparente na kojima, između ostalog, piše "Bitni su i životi Bosanaca".

"Nismo došli ovdje da budemo ubijeni", kazao je 32-godišnji vozač kamiona Demir Begović.

On kao i mnogi bh. građani u tom gradu vjeruju da je rasni motiv doveo do zločina američkih tinejdžera koji su Begića usmrtili čekićem pred očima njegove zaručnice i prijatelja.

Načelnik St. Louisa Francis Slay kazao je da ubistvo nema rasni motiv i odbio je bilo kakvu povezanost ovog zločina sa onim u Fergusonu u kojem je policajac Darren Wilson ubio afroamerikanca Michaela Browna.

Ubijeni Begić je u SAD stigao 1996. godine u Uticu u američkoj saveznoj državi New York odakle su preselili u Waterloo u Iowi.

Prema policijskim izvještajima, Begić je zajedno sa zaručnicom i prijateljima sjedio u parkiranom automobilu kada je naišla grupa tinejdžera koja je počela udarati po automobilu. Nakon što je izašao da ih upozori, prvoosumnjičeni Robert je čekićem počeo udarati Zemira koji je kasnije podlegao teškim povredama.

Ovo nije prvi slučaj napada na bh. građane u tom gradu. U maju prošle godine ubijen je 19-godišnji Bosanac Haris Gogić. Već naredne sedmice ubijen je još jedan doseljenik iz Butana.

"Previše mladih ljudi izgubi život bez razloga. Trebamo veću pozornost policije", kazao je 38-godišnji Rusmin Topalović.
Prijavi grešku


Komentari (296)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...