Svijet
26

Oteti dječak vraćen u pogrešnu porodicu, istina otkrivena nakon 49 godina

Klix.ba
FBI ponovo je otvorio slučaj otmice novorođenčeta iz 1964. godine nakon što su DNK testovi pokazali da je pogrešan dječak vraćen roditeljima čija je beba bila oteta.

Paul Fronczak danas ima 49 godina i porodičan je čovjek. Sve ove godine pitao se zbog čega ne liči na svoje roditelje Chestera i Doru. Nakon 49 godina odlučili su uraditi DNK analizu. Rezultati su bili šokantni: Paul nije bio njihov sin.

"Osjećam duboko u svom srcu da je pravi Paul Fronczak živ i dobro i ništa me ne bi učinilo sretnijim u životu da pronađu pravo oteto dijete, a ne bih imao ništa protiv ni da saznam ko sam ja zapravo", rekao je za Chicago Sun-Times.

Stotine policijskih službenika i FBI agenata tražilo je novorođenče para koje je bilo oteto u bolncii Michale Reese u aprilu 1964. godine.

Paul Fronczak
Paul Fronczak

Slučaj je sretno okončan kada je nakon godinu dana pronađeno napušteno dijete u New Jerseyu i vraćeno porodici. Policija je prepoznala dijete prema obliku ušiju. Roditelji su sretni bez dokaza da je to njihov sin usvojili jednogodišnjeg dječaka.

"Prošli smo kroz ovo jednom i zaista ne želimo prolaziti kroz to ponovo", rekao je kratko otac.

Glasnogovornica FBI ureda uz Chicaga rekla je kako će istražitelji ponovo ispitati svjedoke i analizirati dokaze, sada s modernim tehnologijama.

Paul je rekao kako samo želi saznati svoj pravi identitet: "Ne znam koliko imam godina, ko sam, koje nacionalnosti, sve one stvari koje uzimamo zdravo za gotovo."