Svijet
0

SAD: Nakon 22 godine otkriven identitet mrtve djevojčice pronađene u ručnom zamrzivaču

Klix.ba
Nakon 22 godine zamrznutog slučaja Policijski ured New Yorka konačno je pronašao novi trag u slučaju "Baby Hope", djevojčice čije je tijelo pronađeno u plavo-bijelom ručnom zamrzivaču blizu Henry Hudson parka 23. jula 1991. godine.

Pretpostavlja se da je djevojčica imala između tri i pet godina te da je bila seksualno zlostavljana i ugušena. Njeno tijelo je bilo toliko raspadnuto da je nekoliko crtača pravilo crtež na kojem su pretpostavili kako je izgledala. Tijelo je ekshumirano 2011. godine.

Zahvaljujući dobrom tragu, inspektori su potvrdili indentitet djevojčicine majke putem DNK testa, te je tako potvrđen i djevojčicin identitet, no NYPD ne želi objaviti njeno ime kako istraga ne bi bila ugrožena.

"DNK test je urađen u prisustvu majke i ona je sarađivala s nama. Jasno je da je ovdje riječ o ubistvu, tako da nastavljamo istragu u tom pravcu", rekao je Ray Kelly, policijski komesar.

No, još niko nije uhapšen.

Djevojčicin nestanak nikada nije prijavljen i policija nije imala mogućnost pratiti nekoga ko ju je poznavao. Ali NYPD službenici nisu nikada odustali i svake godine su postavljali letke kako bi otkrili ko je djevojčica.

Policijaci su se mjesecima vraćali na mjesto gdje su pronašli tijelo, nadajući se da će otrkiti neki trag ili da će počinilac zbog osjećaja krivnje doći i ostaviti nešto s čime bi ga mogli povezati. Tijelo je pokopano u doniranom kovčegu dvije godine nakon što je pronađeno. Sahranjena je u bijeloj haljini koju je kupila supruga detektiva koji i danas radi na ovom slučaju.

"Nije uobičajeno raditi 20 godina na zamrznutom slučaju, ali to je moj tim. Mi imamo nadu, u suprotnom ne bismo radili ovo", rekao je detektiv Robert Dewhurts za CNN.

SAD