Svijet
48

Otac nestale djevojčice iz Beča: Neko nas želi prikazati teroristima

Anadolija
Samra Kesinović i Sabina Selimović
Samra Kesinović i Sabina Selimović
U pojedinim medijima u Austriji su se pojavili navodi kako su se Sabina Selimović i Samra Kešinović, dvije tinejdžerke porijeklom iz Bosne i Hercegovine, za koje se pretpostavlja sa iz Austrije otišle u Siriju, javile svojim porodicama. Ipak, u razgovoru za Anadoliju, Sabit Selimović, Sabinin otac, napominje kako do sada nisu dobili nikakvu poruku od Sabine i Samre.

"Nije tačno da smo dobili bilo kakvu poruku od Sabine. Pričao sam i sa njenim roditeljima koji kažu da im se Samra nije javljala niti je slala bilo kakve poruke. Ne znamo gdje se nalaze, ne znamo ništa, mediji svašta pišu a nama je najteže. Možda ih i negdje kriju, ali još mi je teže kada mediji pišu neistine i stvari koje nikada nisam ni jednom novinaru kazao, a pišu svašta. Neki se igraju sa našom mukom i boli koju osjećamo. Neki mediji žele da kroz ovu situaciju bosanske muslimane prikažu teroristima", rekao je otac djevojčice.

Kaže kako je razgovarao sa austrijskim vlastima dodajući kako mu ni oni nisu kazali ništa o tome gdje se nalaze njegova kćerka i Samra.

"Pričao sam sa austrijskim vlastima i oni mi kažu da rade na tom slučaju i da mi ne mogu reći ništa više. Ipak sad očekujemo da nam u Turskoj pomognu jer, koliko znam, njihove vlasti su se uključile u potragu. Očekujemo da nam oni pomognu. Moj brat je već išao u Istanbul da vidi kako ide potraga, ali nije dobio nikakve konkretne informacije", napominje Sabit koji ističe kako je zgrožen kada vidi da pojedini mediji koriste ljudsku tragediju da bi pisali neistine za svoje političke ciljeve.

"Svaki dan čitam austrijske medije, ali sve ono što pišu je laž i obmana. Onda ih nazovem i kažem zašto su to pisali kada to nisam nikada rekao, ali to njih ne zanima, jer samo žele da obmanu javnost. Neka viša politika se uključila u ovu situaciju sa našim kćerkama i obmanjuju javnost. Angažovao sam već advokata i kada se sve ovo završi, i kada moja Sabina dođe kući, tužit ću sve medije koji su lagali o nama, i koji su čak stavljali nekakve fotografije sa hidžabom, a koje su izmišljene", kazuje Sabinin otac.

Inače, posljednjih dana u javnosti u Austriji, Bosni i Hercegovini, ali i u cijeloj Evropi, pojavile su se u pojedinim medijima vijesti o nestanku dvije djevojčice rođene u Austriji, porijeklom iz BiH, Sabini Selimović (15) i Samri Kešinović (16), u kojima se tvrdi da su djevojčice, navodno, vrbovale određene radikalne organizacije te da su otputovale na sirijsko ratište.

Ipak, u razgovoru za AA Sabit Selimović je ranije kazao kako "većina onoga o čemu mediji izvještavaju nije istina”.

Sabina i Samra su sa roditeljima živjele u Beču. U četvrtak, 10. aprila, nestale su i od tada im se gubi trag. Otac nestale Sabine ističe da je jedina informacija koju imaju to da je njihova kćerka sa aerodroma u Beču avionom otputovala u pravcu Turske.

U međuvremenu, austrijska i turska policija tragaju za Sabinom i Samrom, posebno nakon navoda da se djevojčice možda nalaze u Turskoj. Prije nekoliko dana i Interpol je počeo potragu za dvjema tinejdžerkama.