Svijet
0

Osumnjičeni za napad na London uhapšen u Kairu

NINA
Jedan egipatski student hemije, peti osumnjičeni za umiješanost u terorističke napade u Londonu, uhapšen je u Kairu, saopštili su danas britanski policijski izvori.

Magdija Elnashara (33), studenta kemije univerziteta u britanskom gradu Leedsu, koji se školovao i u SAD-u, policija je tražila radi ispitivanja o bombaškim napadima u Londonu kada su ubijene najmanje 54 osobe, a 700 ih je ozlijeđeno. Britanski mediji su ranije javili da je on napustio Britaniju dvije sedmice prije 7. jula, prvog samoubilačkog bombaškog napada na tlu zapadne Evrope.

U emisiji američke televizije ABC "Dobro jutro Ameriko" rečeno je da Elnashara u Kairu ispituju britanski obavještajni agenti. Prema britanskim medijima, Elnashar je iznajmio jednu kuću u Leedsu u sjevernoj Engleskoj, koju je policija pretresla u utorak i u kojoj je pronađena velika količina sumnjivog eksploziva. Britanski mediji su ranije javili da su trojica od četvorice bombaša samoubiica koji su izveli napad na podzemnu željeznicu i autobus u Londonu, Britanci pakistanskog podrijetla koji su također živjeli u Leedsu, dok je četvrti porijeklom s Jamajke.

Prema podacima policije, za sada se zna da je jedan od bombaša samoubiica Shahzad Tanvir (22) aktivirao eksploziv u metrou između stanica Liverpool i Aldgate, dok je Haseeb Hussain (18) odgovoran za eksploziju u autobusu, prilikom koje je poginulo 13 ljudi.

Direktor Scotland Yarda Ian Blair jučer je prvi put javno potvrdio da su bombaši samoubice izveli terorističke napade u Londonu. Blair, međutim, nije želio precizirati za koliko osumnjičenih u ovom trenutku policija traga. "Ne znamo postoji li peti, šesti ili sedmi čovjek", rekao je on i dodao da policija pokušava otkriti planere napada i organizaciju koja stoji iza njih.