{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osuđeni zločini počinjeni poslije izbora

S
23.12.2010. u 19:22
0
0
Osuđeni zločini počinjeni poslije izbora
0
Osuđeni zločini počinjeni poslije izbora
Foto: AP
Savjet UN za ljudska prava usvojio je večeras rezoluciju kojom snažno osuđuje otmice i ubistva u nasilju poslije izbora u Obali Slonovače i izražava zabrinutost povodom počinjenih zločina.
Rezoluciju je predstavila Nigerija u ime afričkih zemalja, a usvojena je konsenzusom u tijelu koje ima 47 članica.

Savjet UN izražava "duboku zabrinutost povodom zločina i kršenja ljudskih prava u Obali Slonovače poslije predsjedničkih izbora", navodi se u rezoluciji.

U dokumentu se "snažno osuđuju kršenja ljudskih prava, uključujući otmice, prisilno ili nedobrovoljno odvođenje ljudi, nasumična privođenja, vansudska, masovna ili nasumična pogubljenja, akte seksualnog nasilja, uskraćivanje prava na mirno okupljanje, gubitak života i uništavanje imovine".

Prema podacima UN, u nasilju koje je izbilo poslije izbora ubijene su 173 osobe, a međunarodna zajednica pojačava pritisak na dosadašnjeg predsjednika Lorana Gbaga da prizna poraz i povuče se sa vlasti.

Svjetska organizacije ranije je saopštila da razmatra mogućnost jačanja misije UN u Obali Slonovače, gdje vlada velika napetost između Gbagovih pristalica i građana koji podržavaju protivkandidata Alasanu Uataru.

Uatarine pristalice pozvale su Međunarodni krivični sud da pokrene krivične postupke protiv Gbagovih saradnika koji su počinili zločine.

Uatara i njegovi saradnici utvrđeni su hotelu "Golf" u glavnom gradu Abidžanu, gdje ih štiti oko 800 pripadnika UN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: