SAD
0

Osuđen na smrt zbog ubistva majke i dviju kćerki

FENA
Stevena Hayesa (Foto: AP)
Stevena Hayesa (Foto: AP)
Čovjek optužen za jezivo trostruko ubistvo počinjeno 2007. godine u Connecticutu, kada je samo otac porodice preživio mučenje, osuđen je u ponedjeljak na smrtnu kaznu, što je rijetka kazna u ovoj državi na sjeverozapadu Sjedinjenih Država.

Nakon tri dana vijećanja, porota sastavljena od sedam žena i pet muškaraca osudila je u ponedjeljak ujutro 47-godišnjeg Stevena Hayesa na smrtnu kaznu po šest tačaka optužbe. Od 16 tačaka optužbe koje ga terete za šest se izriče smrtna kazna.

Od trenutka kada je priznao krivicu porota nije imala drugog izbora osim smrtne kazne ili kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja.

Hayes je 5. oktobra priznao krivicu za ubistvo 48-godišnje Jennifer Hawke-Petit i njene dvije kćerke, 11-godišnje Michaele i 17-godišnje Hayley u njihovoj kući, počinjeno 23. jula 2007. godine. Majka, koja je zadavljena, i mlađa kćerka bile su prethodno silovane.

Otac porodice William Petit je preživio i traži smrtnu kaznu. Nakon što su provalili u kuću njega su Steven Hayes i njegov saučesnik 30-godišnji Joshua Komisarjevsky vezali i pretukli bejzbol palicom.

Komisarjevskom treba biti suđeno u drugom procesu.

Ovaj zločin podsjeća na četverostruko ubistvo 1959. godine kada su ubijeni jedan bogati farmer iz Kanzasa Herbert Cutler i njegova porodica, slučaj koji je opisan u poznatoj knjizi Trumana Capota “Hladnokrvno” iz 1966. godine, a koju je 1967. godine ekranizirao Richard Brooks.

Prema Centru za informiranje o smrtnoj kazni, u Connecticutu je bilo samo jedno pogubljenje od uspostave smrtne kazne u Sjedinjenim Državama 1976. godine.

Četrnaest smrtnih kazni je izrečeno od 1976., jedna 2008. i dvije 2007. godine. Smrtna kazna izrečena u ponedjeljak je petnaesta.

Kod tri osuđenika kazne su preinačene, a 11 muškaraca , ukljujući i Stevena Hayesa, čeka smrtne kazne.