|

Oslobođen šizofrenični Kanađanin koji je obezglavio čovjeka, neće biti praćen

Oslobođen šizofrenični Kanađanin koji je obezglavio čovjeka, neće biti praćen
19
Klix.ba
11.2.2017. u 22:02
78
komentara
19

dijeljenja
Oslobođen šizofrenični Kanađanin koji je obezglavio čovjeka, neće biti praćen Will Baker
Šizofrenični muškarac koji je obezglavio potpunog stranca i putnika u autobusu u Kanadi oslobođen je, a kanadske vlasti ga ne smatraju značajnom prijetnjom za javnost i ne nameravaju ga pratiti kako bi bile sigurne da će uzimati lijekove.
Radi se o Willu Bakeru, poznatijem kao Vince Li, koji je potpuno oslobođen u kanadskoj provinciji Manitoba u petak.

Brutalno ubistvo je počinio u autobusu 2008. godine dok je sjedio pored dvadesetdvogodišnjeg Tima McLeana, mladića kojeg ranije nije poznavao. Mladić mu se navodno ranije nasmiješio i pitao kako je.

Baker tvrdi da je čo božiji glas koji mu je rekao da ubije McLeana ili da će u suprotonom umrijeti. Potom je mladića izbo nožem, a onda ga i obezglavio. Nakon ubistva je smješten u psihijatrijsku bolnicu, dijagnosticirana mu je šizofrenija, a 2009. godine je zbog toga oslobođen krivnje. Svake godine je imao sve veće privilegije, a od novembra 2016. godine živi sam u Winnipegu. Redovno je provjeravano da li uzima lijekove, a u februaru ove godine je njegov advokat zatražio da se i ta mjera ukine kako bi Baker imao potpunu slobodu. Taj zahtjev je odobren.

Putem Facebooka se oglasila Carol de Delley, majka ubijenog Tima McLeana, koja je bila ogorčena jer se Baker našao na slobodi. Također, tužiteljica Mary Gosk tvrdi da je Baker i dalje realna opasnost po javnost.
Prijavi grešku


Komentari (78)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...