Svijet
12

Oružje koje je poslala Francuska stiglo na irački front

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Oružje koje je poslala Francuska stiglo je na irački front kao podrška kurdskim borcima u borbi protiv džihadista Islamske države (IS), rekao je u nedjelju kurdski glasnogovornik.
  • U toku dvije posljednje sedmice, pešmerzi (kurdske snage) su započeli obuku s francuskim stručnjacima s oružjem koje im je poslala francuska vlada - rekao je novinskoj agenciji AFP glasnogovornik pešmerga.

  • Radi se o mitraljezima i oružju dobrog kvaliteta za urbani rat - precizirao je on.

Fotografije koje je dobio AFP prikazuju mitraljeze M2 i municiju, kao i metalne kofere sivo-maslinaste boje s natpisom Francuski konzulat u Iraku-Erbil (glavni grad autonomnog Kurdistana).

Ovo oružje je isporučeno pešmerzima u borbi protiv IS-a, naoružane sunitske ekstremističke grupe koja je 9. juna pokrenula munjevitu ofanzivu u Iraku.

Ovi džihadisti su od tada osvojili velike oblasti iračke teritorije naspram vojske koja ih ne može zaustaviti. Oni bjesne i u Siriji gdje su, također, osvojili važne sektore.

Da bi pomogle kurdskim borcima da istjeraju IS, nekoliko zapadnih zemalja, od kojih i Francuska, odlučilo im je isporučiti oružje, resursi koje imaju pešmerzi su dotrajali, na šta se žale mnogi na ratištu.

Francuski predsjednik Francois Hollande, u posjeti Iraku u petak je rekao da je isporuka oružja od Francuske "bila odlučujuća za svrgavanje snaga". On je također obećao više vojne pomoći od Francuske.

Prema fotografijama, mitraljezi M2 su isporučeni na front pedesetak kilometara od Mosula, drugog grada u Iraku koji je 10. juna pao u ruke džihadista.

Ovo oružje se može pričvrstiti za vozila ili upotrijebiti na zemlji uz pomoć stativa.

Polovinom augusta, francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, je izjavio da će Francuska isporučiti "sofisticirano" oružje, ne dajući pojedinosti koju će vrstu materijala isporučiti.

Osim isporuke oružja, američki zračni udari su izvedeni 8. augusta da bi pomogli pešmerzima i iračkoj vojsci da vrate teren od džihadista.