{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Irak: Masovni udari koalicije protiv IDIL-a u blizini Kirkuka

F
24.10.2014. u 11:27
0
8
Irak: Masovni udari koalicije protiv IDIL-a u blizini Kirkuka
0
Irak: Masovni udari koalicije protiv IDIL-a u blizini Kirkuka
Foto: EPA
Snage međunarodne koalicije protiv grupe Islamska država (IDIL) uništile su u noći s četvrtka na petak oružje i centar za obuku militanata u regiji Kirkuka, na sjeveru Iraka u napadu koji je francusko zapovjedništvo nazvalo masovnim.
"Ove noći smo izveli veliku operaciju u Iraku", rekao je u petak ujutro u Parizu šef zapovjedništva francuske vojske Pierre de Villiers na radiju Europe 1.

Zračni napad u kojem su učestvovali avioni Rafal koje je Francuska angažirala za koaliciju, omogućio je da se unište zgrade u kojima militanti IDIL-a "proizvode zamke, svoje bombe i oružje za napad na iračke snage".

"Od 70 bombi, ispalili smo 12 telekomandovanih laserski i postigli smo cilj", precizirao je De Villiers. "Vjerujem da možemo reći da smo im noćas zadali udarac. Operacija je uspjela", rekao je on.

Radi se o sedmom udaru francuskih snaga i njihovom prvom učešću u masovnom zračnom udaru nakon angažiranja Pariza krajem septembra u koaliciji koju su okupile Sjedinjene Američke Države, prema zapovjedništvu.

Na pitanje o prilici da pošalju trupe na kopno, šef zapovjedništva francuske vojske je podsjetio da je logika koalicije da "kopnene trupe treba da sačinjavaju lokalne snage".

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: