Svijet
0

Irak: Veliki zračni udar francuskih snaga protiv grupe IDIL

FENA
Francuska avijacija je u petak izvela "veliki" zračni napad na ciljeve u Iraku u okviru akcije međunarodne koalicije protiv grupe Islamska država (IDIL), izjavio je ministar odbrane Jean-Yves Le Drian.

"Sada je izveden veliki zračni napad", rekao je grupi medija BFM-TV-RMC francuski ministar, odbivši precizirati mete koje su gađali i broj francuskih bombardera koji su učestvovali.

Od početka operacija međunarodne koalicije koje predvode Sjedinjene Američke Države, francuski avioni sa sjedištem u Arapskim Emiratima i odnedavno u Jordanu izveli su ukupno "između 120 i 130 misija" protiv ekstremističke grupe koja kontrolira velika područja u Iraku, prema ministru.

"Potpuno smo odlučni da spriječimo takozvanu Islamsku državu da okupira Irak. Zahvaljujući akciji međunarodne koalicije zaustavili smo širenje Daesha (drugo ime organizacije Islamska država), ali taj udar ne znači da je rat završen", rekao je Jean-Yves Le Drian.

Koalicija ne intervenira na kopnu ali osigurava "zračnu potporu kako bi iračke snage mogle postepeno vraćati izgubljene teritorije", podsjetio je on.

Francuski borbeni avioni interveniraju samo u Iraku dok američka avijacija gađa i mete u Siriji.

Ministar je zatim ocijenio "skandaloznim" govor sirijskog predsjednika Bašara el Assada objavljenog u četvrtak u časopisu Paris-Match, prema kojem su zračni napadi u Siriji protiv IDIL-a neefikasni.

"Sramno je da neko ko na savjesti ima 200.000 mrtvih zemljaka dijeli lekcije", rekao je on.