Svijet
0

Opozicija poziva da se finale iz Kijeva prebaci u Varšavu

SRNA
Jaroslav Kačinjski
Jaroslav Kačinjski
Lider glavne poljske opozicione partije pozvao je danas da se finalna utakmica Evropskog fudbalskog prvenstva ne igra u Kijevu već u Varšavi zbog ukrajinskog tretmana bivše premijerke Julije Timošenko.

Poljska i Ukrajina zajedno su domaćini Evropskog prvenstva u fudbalu koje počinje 9. juna, dok će finalna utakmica biti odigrana 1. jula.

"UEFA bi trebalo bar da prebaci finalni meč iz Kijeva u Vašravu. Bilo koja druga reakcija značiće prećutno slaganje sa nedemokratskim  aktivnostima ukrajinske Vlade", rekao je Jaroslav Kačinjski, vođa konzervativne partije Zakona i pravde.

On je dodao da je flagrantno kršenje ljudskih prava u Ukrajini, kao što je slučaj sa Julijom Timošenko, posljedica nepovoljnih političkih promjena i dokaz rastuće zavisnosti Kijeva od Rusije.

Timošenkova, glavni rival predsjednika Viktora Janukoviča, osuđena je u oktobru prošle godine na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Nekoliko evropskih političara reklo je da će bojkotovati utakmice u Ukrajini.

Čini se da je Kačinjski usamljen u ovim pozivima da se promijeni mjesto održavanja finala. Iako su poljske vlasti izrazile neslaganje u vezi sa slučajem Timošenko, kritikovali su pozive na bojkot.
"Zapad ne bi trebalo da bojkotuje Ukrajinu tokom evropskog prvenstva u fudbalu u junu jer će to poremetiti evropske amibicije te zemlje i vratiti je natrag u zagrljaj Rusije", rekao je poljski predsjednik Bronislav Komorovski.

Većina poljskih političara tradicionalno vidi prozapadnu Ukrajinu kao protivtežu ruskoj dominaciji u istočnoj Evropi i žele da je privuku bliže EU.