Tanja Fajon
0

"Opasno je generalizirati da su svi muslimani teroristi"

FENA
Fajon: Jačati dijalog među političarima
Fajon: Jačati dijalog među političarima
Zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon osudila je izjavu italijanskog ekstremnog desničara datu pred odborom izraelskog parlamenta, Kneseta, o "sistemskoj infiltraciji muslimana u Evropsku uniju".

"Zar zaista ne znate da se muslimani planirano i koordinirano nastanjuju u našim zemljama sa ciljem da preuzmu Evropu?", kazao je ovaj član italijanske ekstremne desnice, koji je govorio o tome kako su stranci preplavili Italiju, kako strah od muslimana raste i kako "moramo napraviti sve da bismo zatvorili vrata migrantima".

Fajon je u izjavi dostavljenoj Feni navela kako je rasprava u izraelskom odboru za strane radnike održana baš na dan "kad smo posjetili muzej Yad Vashem u Jerusalemu i sjetili se holokausta, masakra oko šest miliona Jevreja tokom Drugog svjetskog rata".

"Nastup italijanskog kolege podsjetio me na to da se historija ponavlja da suviše popuštamo jačanju populizma i ekstremnih ideja 'kvazipolitičara', koji žele očistiti društvo na temelju vjere, boje kože, nacionalnog porijekla, čak i na temelju seksualne orijentacije. Političari sa tako ksenofobičnim i netolerantnim stavovima su izuzetno opasni u vrijeme kada je nezadovoljstvo u cijeloj Evropi gotovo univerzalno", upozorava Fajon.

Njihova opasnost je u tome jer stvaraju klimu u kojoj su stranci ili "drugačiji" nepoželjni, štaviše, atmosferu u kojoj su imigranti i "drugačiji" prijetnja društvu.

Fajon dalje naglašava da je ilegalna imigracija ozbiljan problem za Evropsku uniju, koja u vrijeme financijske i gospodarske krize jednostavno više ne može nositi teret imigranata.

"Ali ipak duboko vjerujem da je politika zatvaranja vrata kriva politika, kao i da je vrlo opasno generalizirati da su svi muslimani teroristi", kazala je ona.

Po njenim riječima, Evropska unija dobrim upravljanjem migracijama može da usmjerava migrante u članice onih zemalja koje nemaju potrebne radne snage.

"To će biti moguće samo ako države članice ojačaju saradnju i razmjenu dobre prakse. Drugo, imigranti su važan izvor prihoda u zemljama porijekla. Ako bi pomogli u usmjeravanju novca u razvoj malih poduzeća i domaćeg gospodarstva, to bi doprinijelo razvoju trećih zemalja te uklonilo glavni razlog za migracije - siromaštvo", kaže Fajon, koja je o ovoj temi pisala na svome blogu i Facebook profilu.