Svijet
0

Omar Khadr priznao krivicu pred sudom u Guantanamu

FENA
Omar Khadr
Omar Khadr
Kanađanin Omar Khadr priznao je u ponedjeljak krivicu po svih pet tačaka optužnice za terorizam pred američkim sudom za ratne zločine u bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi, u sklopu nagodbe kojom će mu biti umanjena kazna.

Khadr (24), koji je uhvaćen u Afganistanu kao 15-godišnjak, priznao je da je surađivao s Al-Qaidom i ubio američkog vojnika granatom u Afganistanu 2002. godine, prenio je Canadian Press.

Prije postizanja nagodbe sudac je rekao da će ispitati Khadra kako bi se uvjerio da optuženi razumije da se time odriče prava na žalbu.

Uvjeti nagodbe nisu odmah saopćeni, ali su odvjetnici navodno razgovarali o sporazumu prema kojemu će Khadr odslužiti još jednu godinu u pritvorskom centru u Guantanamu, a zatim sedam godina u Kanadi.

Kadru je prijetila doživotna kazna zatvora da mu je potvrđena krivica na suđenju koje je trebalo početi u ponedjeljak.

Nagodba će staviti tačku na osporavani sudski proces kojim su Sjedinjene Američke Države postale prva zemlja nakon Drugog svjetskog rata da sudi nekom pojedincu pred sudom za ratne zločine zbog djela koje je počinio kao maloljetnik.

Khadr je drugi optuženik koji se izjasnio krivim pred sudom tokom administracije američkog predsjednika Baracka Obame, čiji je napore da zatvori sporni pritvorski centar Kongres blokirao.

On je peti pritvorenik koji je osuđen otkako je SAD ustanovio tribunale za suđenje stranim zarobljenicima po optužbama za terorizam nakon napada na New York i Washington 11. septembra 2001. godine.