{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počelo suđenje najmlađem zatvoreniku Guantanama

F
11.8.2010. u 14:52
0
1
Počelo suđenje najmlađem zatvoreniku Guantanama
0
Počelo suđenje najmlađem zatvoreniku Guantanama
Foto: AFP
Porotnici mogu u obzir uzeti dob Omara Khadra prilikom odlučivanja je li on kanio počiniti ratni zločin u Afganistanu kada je imao 15 godina, rekao je američki vojni sudija kandidatima za porotnike na suđenju kanadskom zatvoreniku.
Suđenje je počelo u utorak odabirom porotnika i time je SAD postao prva nacija nakon Drugog svjetskog rata koja pred vojnim sudom sudi za ratni zločin osobi koja je bila maloljetna u vrijeme počinjenja navodnog zločina.

Khadr je najmlađi od 176 zatvorenika u Guantanamu. Uhapšen je 2002. na afganistanskom bojištu, u dobi od 15 godina. Sada ima 23 godine, a trećinu svog života proveo je u zatvoru u američkoj vojnoj bazi na Kubi.

Tereti ga se po pet tačaka optužnice koje mu mogu donijeti kaznu doživotnog zatvora. Sudi mu se za ubistvo američkog oficira, pokušaj ubistva, špijunažu, urotu i pomaganje teroristima.

Omar je, po vlastitom priznanju, bacio bombu koja je usmrtila američkog specijalca neposredno prije nego je i sam ranjen. Njegov odvjetnik pokušao je osporiti to priznanje, tvrdeći da je ono iznuđeno mučenjem. Tužitelji tvrde da je s njime postupano na human način te da je priče o mučenju izmislio.

UN je ocijenio da je zakonitost suđenja dvojbena te da bi ono moglo biti opasan presedan za djecu vojnike širom svijeta.

"Pravni standardi za maloljetnike jasni su, djeci se ne bi smjelo suditi pred vojnim sudovima", rekao je Radhika Coomaraswamy, posebni izaslanik UN-a za djecu u oružanim sukobima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: