{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Olupina Coste Concordije neće biti uklonjena prije kraja godine

F
30.1.2012. u 09:47
0
2
Olupina Coste Concordije neće biti uklonjena prije kraja godine
0
Olupina Coste Concordije neće biti uklonjena prije kraja godine
Nasukani brod Costa Concordija (Foto: AFP)
Olupina kruzera Coste Concordije mogla bi ostati pred talijanskim otokom Gigliom do kraja godine prije no što će biti izrezana ili otegljena, rekao je u nedjelju dužnosnik nadležan za operacije saniranja šteta.
Ronioci koji traže tijela u trupu broda koji leži u neposrednoj blizini obale u nedjelju su obustavili posao zbog nemirnog mora i snažnih vjetrova koji su primjetno pomaknuli brod, rekle su talijanske vlasti.

Loše vrijeme već je odgodilo planove uklanjanja 2.300 tona dizel goriva iz spremnika broda, što bi moglo trajati tri tjedna do mjesec dana od početka operacije, vjerovatno sredinom iduće sedmnice.

Direktor civilne zaštite Franco Gabrielli, nadležan za operaciju, izjavio je da bi moglo proći još sedam do deset mjeseci prije no što se olupina konačno makne s ulaza u luku.

"Već smo znali da je ovo vrlo dug slučaj i mislim da je važno da su svi potpuno svjesni da će to biti vrlo dugi rokovi", rekao je novinarima.

Rad na spašavanju ili uklanjanju broda ne može početi prije nego se uklone gorivo i maziva ulja i tako izbjegne rizik ekološke katastrofe a prije odluke kako nastaviti bit će potrebno mnogo preliminarnog posla.

Potraga za tijelima obustavljena je u nedjelju nakon što su mjerni instrumenti utvrdili da se 290 metara dug brod tokom šest sati pomaknuo 3,5 centimetara dok je normalno pomicanje jedan do dva milimetra.

Dužnosnici su rekli da je olupina stabilna i da nema velike neposredne opasnosti da sklizne sa svog sadašnjeg položaja na 20 metara dubine u dublje more. Međutim i najmanje pomicanje predstavlja opasnost za ronioce koji pretražuju unutrašnjost broda punu plutajućih krhotina, komada namještaja i osobnih predmeta putnika i posade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: