Svijet
0

Nastavljeno pretraživanje kruzera Costa Concordia

SRNA
Ronioci su danas nastavili pretraživanje olupine nasukanog putničkog broda u blizini italijanskog ostrva Giglio, nakon što je utvrđeno da se Costa Concordia stabilizovala na stijeni u koju je udarila.

Ronioci su kontrolisanim eksplozijama probili dodatne rupe na trupu da bi lakše ulazili i izlazili iz olupine.

Oni tragaju za žrtvama ili preživjelima, iako je malo vjerovatno da će bilo ko od 21 nestale osobe biti pronađen živ poslije nesreće koja se dogodila 13. januara.

Rodbina 11 poginulih lica bacila je juče bukete cvijeća u more nedaleko od olupine luksuznog broda za krstarenja.

Vlasti razmatraju mogućnosti za dalje postupanje sa olupinom. Jedna ideja je pokušaj da se "Kosta konkordija"  učvrsti na stijenama uz pomoć lanaca.

"To je veoma teško. Costa Concordia je teška 110.000 tona, to je neboder visine 300 metara u horizontalom položaju", izjavio je Massimo Maceroni iz komande obalske straže.

Italijanska Vlada proglasila je vanredno stanje u oblasti brodoloma i aktivirala plan za sprečavanje ekološke katastrofe.
Ispumpavanje oko 2.800 tona goriva i mašinskog ulja iz olupine može da počne čim se formalno okonča potraga za preživjelima, što bi moglo da se desi već tokom vikenda, ukoliko se pogoršaju vremenski uslovi.