Nepoznata sudbina još 15 ljudi
0

Nemirno more prekinulo potragu za tijelima na Costa Concordiji

SRNA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Ronioci su danas zbog nemirnog mora prekinuli potragu za tijelima na nasukanom italijanskom brodu Costa Concordia, koji se ponovo pomjerio, saopštile su vlasti.

Operacija ispumpavanja goriva iz brodskih rezervoara obustavljena je jučer, ali je potraga za tijelima u trupu broda bila nastavljena. Jučer je pronađeno tijelo jedne žene, što je ujedno i 17. potvrđena žrtva. Ona je u međuvremenu identifikovana kao član posade. Poslije brodoloma koji se dogodio 13. januara, nepoznata je sudbina još 15 ljudi.

"Brod se upadljivo pomjerio pod utjecajem nemirnog mora, vjetra i plime, pa je operacija suspendovana iz predostrožnosti", izjavio je portparol spasilačke operacije. On je rekao da su mjerni instrumenti očitali pomjeranje broda za 3,5 centimetara u prethodnih šest sati, u poređenju sa normalnim pomjeranjem za jedan ili dva milimetra. Brod leži polupotopljen nedaleko od ostrva Giglio, gdje se nasukao prije više od dvije sedmice. Zvaničnici su saopštili da više nema nade da će neko od nestalih biti pronađen živ.

Zvaničnici navode da postoji mali rizik da će brod da sklizne sa stijene u dublju vodu, ali svako pomjeranje trupa opasno je za ronioce koji pretražuju unutrašnjost broda. Napori ekipa sada su usmjereni na ispumpavanje više od 2.300 tona dizelskog goriva iz rezervoara da bi se spriječila ekološka katastrofa u blizini obale Toscane.

Procjenjuje se da će ovo biti najskuplja pomorska nesreća u pogledu naplate osiguranja. Američki i italijanski advokati pripremaju grupne u pojedinačne tužbe brotiv kompanije koja je vlasnik broda.

Kapetan Francesco Schettino je u kućnom pritvoru zbog sumnje da je izazvao nesreću prevelikim približavanjem broda obali. On je suočen sa optužbama za ubistvo iz nehata i napuštanje broda prije završetka evakuacije.
Vezani članci