Prošlo 48 sati od nesreće
0

Nastavlja se potraga za 14 nestalih sa Concordije

SRNA
Potopljeni putnički brod (Foto: AFP)
Potopljeni putnički brod (Foto: AFP)
Spasioci danas, više od 48 sati poslije brodoloma, pretražuju prevrnuti i djelimično potopljeni italijanski putnički brod u potrazi za 14 nestalih osoba. U nesreći je poginulo najmanje šest osoba, a povrijeđeno više od 60.

Jučer su spašene tri osobe, među kojima su bili mladi bračni par iz Južne Koreje i član posade, a policijski ronioci pronašli su tijela dvaju starijih muškarca u jaknama za spašavanje.

Tijelo jednog starijeg muškog putnika pronađeno je u zoru, prenijela je italijanska televizija, čime je broj mrtvih povećan na šest. Među nestalima je devet putnika, uključujući jedno dijete, i pet članova posade.

Kapetan broda Costa Concordia Francesco Schettino uhapšen je prije dva dana i optužen za ubistvo iz nehata i napuštanje broda prije nego što je evakuisano više od 4.200 putnika i članova posade.

Kompanija Costa Crociere, koja je vlasnik luskuznog broda, saopštila je da je kapetan Schettino napravio ogromnu grešku i previše približio brod obali, zbog čega je došlo do udara u stijenu i probijanja trupa kod obale Toscane.

Stručnjaci kažu da se čini da rezervoari Concordije nisu oštećeni, što umanjuje mogućnost od curenja goriva u more.

Paulo Tronca, zvaničnik lokalne vatrogasne službe, izjavio je da će potraga trajati danonoćno, dokle god to bude potrebno.
Istražioci ispituju dokaze iz "crnih kutija", kako bi utvrdili redoslijed događaja koji su prethodili katastrofi. Nesreća se dogodila po mirnom moru i povoljnim vremenskim uslovima.

Ministar odbrane Giampaolo di Paola, mornarički admiral, izjavio je da se čini da nesreća nije rezultat prirodnih ili tehničkih faktora.

"Prema mojoj procjeni, desila se ozbiljna ljudska greška, koja je imala drmatične i tragične posljedice", rekao je Di Paola televiziji RAI.

Tužilaštvo navodi da je Schettino, koji je radio za kompaniju Costa Crociere od 2002. godine i unaprijeđen u kapetana 2006. godine, napustio brod prije završetka evakuacije.

Zvaničnici obalske straže kažu da je kapetan odbio da se vrati na brod kada je to od njega zatraženo.

Schettino je rekao italijanskoj televiziji da stijena u koju je brod udario nije bila ucrtana na mape i da je navigacioni sistemi nisu uočili. On je rekao da se nesreća dogodila na oko 300 metara od obale.
Kompanija  Costa Crociere izrazila je duboku žalost povodom nesreće i naglasila da su članovi posade prošli odgovarajuću obuku iz sigurnosnih procedura i da je brod bio potpuno opremljen jaknama za spašavanje, medicinskim zalihama i ostalom sigurnosnom opremom.