Srednjovjekovna građevina
18

Oko čuvenog bolonjskog tornja gradi se zaštitna barijera zbog opasnosti od urušavanja

B. R.
Toranj Garisenda (Foto: Shutterstock)
Toranj Garisenda (Foto: Shutterstock)
Zbog opasnosti od urušavanja srednjovjekovnog tornja Garisenda u Bolonji, nadležni su poduzeli zaštitne mjere. Bolonjski toranj se naginje kao što se naginje i toranj u Pizi.

Oko Garisenda, koji datira iz 12. stoljeća, počela je izgradnja zaštitne barijere visoke pet metara. Svrha barijere je da zaštiti od krhotina u slučaju urušavanja tornja. Utvrđeno je da se toranj visok 47 metara naginje pod uglom od četiri stepena. Gradske vlasti su konstatovale da je situacija visoko kritična.

Garisenda je jedan od dva tornja koji dominiraju horizontom Bolonje. Asine je drugi toranj koji je dva puta viši od Garisenda i također je nagnut, ali ne toliko dramatično. Uglavnom je otvoren za turiste.

Oba tornja su izgrađena u periodu između 1109. i 1119. Visina Garisenda je smanjena u 14. stoljeću zbog toga što se počeo naginjati. Spominje se u Danteovoj epskoj pjesmi "Božanska komedija". Prvi put je za posjete zatvoren u oktobru, kada je utvrđeno da se usljed naginjanja pogoršava materijal od kojeg je izgrađen.

Vlasti su ukazale da izgradnja zaštitne barijere predstavlja prvu fazu osiguranja tornja, a izgradnja barijere bit će završena sljedeće godine. Očekuje se da će restauracija tornja i obližnjeg trga trajati nekoliko godina te će tokom restauracije biti zatvoreni za posjete.

Procjena nadležnih je da će izgradnja barijere koštati 4,3 miliona eura te je osnovan fond za finansiranje restauracije. Projekat je okarakterisan kao izuzetnim izazovom koji zahtijeva posvećenost cijelog grada, prenosi BBC.