Najveća ekološka katastrofa
0

Okean će ostati zagađen nekoliko godina

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Izlivanje nafte u vode Meksičkog zaliva godinama će nanositi štetu osjetljivim ekosistemima, izjavili su danas američki zvaničnici, nakon što su inženjeri uspjeli da kanališu veću količinu nafte koja curi iz oštećene bušotine.

"Rješavanje problema mrlje na površini potrajeće mjesecima. Dugoročno pitanje obnove životne sredine i staništa trajaće godinama", izjavio je admiral obalske straže Thad Allen, koordinator državne akcije poslije najveće ekološke katastrofe u istoriji SAD.

Najmanje 75 miliona litara nafte izlilo se u more od eksplozije na platformi "British petroleuma"  20. aprila. Nafta je zagadila plaže Luizijane i ugrozila morski i obalski živi svijet.

BP je saopštio da je potrošio 1,25 milijardi dolara na saniranje posljedica zagađenja i pokušaje da zaustavi curenje koje prijeti i ostalima američkim državama, uključujući Floridu.

Allen je rekao da poklopac koji je postavljen na oštećenu bušotinu omogućava kanalisanje 11 000 barela nafte dnevno. Nafta se putem specijalne cijevi prebacuje sa dubine od 1 600 metara na brod na površini.

Zvaničnici su upozorili da bi operacija sakupljanja nafte morala da bude prekinuta u slučaju pojave uragana u Meksičkom zalivu.

Stručnjaci nisu usaglašeni u pogledu količine nafte koja se izliva iz bušotine. Njihove procjene kreću se u rangu od 12 do 25 hiljada barela dnevno.