Svijet
2

Ogromne količine nafte se svakodnevno izlijevaju u Meksički zalijev

Klix.ba
Nafta u Meksičkom zaljevu
Nafta u Meksičkom zaljevu
Posljednih deset godina na području Meksičkog zaljeva svakodnevno se izlijeva nafta, a istraživači AP-a upozoravaju da lokalne vlasti i vlasnici naftnog polja kriju informacije o količini nafte koja završi u moru.

Svakodnevno izlijevanje nafte počelo je nakon uragana Ivan koji je zahvatio područje Meksičkog zaljeva 2004. godine i zatrpao 28 naftnih bušotina na dnu mora. U početku se smatralo da je zagađenje posljedica klizišta i blata, što je kasnije opovrgnuto.

Naime, naftne kompanije preselile su naftne platforme na druga mjesta nakon uragana i ostavile Meksički zaljev potpuno zapušten.

Lokalne vlasti i kompanije u čijem je vlasništvu teren tvrdile su od početka da količina nafte koja dnevno završi u moru iznosi 15 litara, no najnovija istraživanja pokazuju da je riječ o skoro 20 puta većoj količni koja predstavlja opasnu prijetnju podmorskom svijetu i onom koji se nalazi u neposrednoj blizini.

Također, 2010. godine na ovom se području u more izlilo više od 4,9 miliona barela nafte usljed razornog uragana i eksplozije naftne platforme Deepwater Horizon.

Iz AP-a upozoravaju da su životinje koje žive na tom području posebno ugrožene, te da kornjačama prijeti izumiranje jer je njihov broj u posljednjih nekoliko godina smanjen za 40 posto.