"Čista rasa"
27

Ogorčeni papa Franjo poredio abortus bolesne bebe s nacističkim zločinima

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Papa Franjo poredio je abortus bolesnog djeteta s nacističkom idejom o pokušavanju kreiranja "čiste rase".

Obraćajući se delegaciji italijanske Asocijacije porodica u Rimu,on je ponovio katoličko uvjerenje da se prava ljudska porodica sastoji od muškarca i žene.

"Čuo sam da je moderno ili u najmanju ruku uobičajeno da, kada se rade testovi tokom prvih mjeseci trudnoće, ako dijete nije zdravo ili ima neki defekt prva ponuda je da ga otpišu. Na to gledam s velikom boli. U prošlom stoljeću cijeli svijet je bio zgrožen onim što su nacisti radili da bi "pročistili" rasu. Danas mi radimo isto, samo s bijelim rukavicama", kazao je papa.

Nacisti su svoje namjere da imaju čistu rasu sprovodili tako što su dozvoljavali rođenje samo zdrave djece što je bilo poznato kao nacistička eugenika. Ona je uključivala abortus i sterilizaciju ljudi s fizičkim i mentalnim bolestima.

"Danas, teško je ovo izgovoriti, govorimo o različitim vrstama porodica. Tačno je da je riječ porodica analogna riječ jer govorima o porodici zvijezda, porodici drveća, porodici životinja... Ali ljudska porodica u slici Boga, muškarac i žena, je jedna jedina. Muškarac i žena ne moraju biti vjernici, ali ako vole jedno drugi i ujedinjeni su u braku, oni su slika Boga iako ne vjeruju", rekao je papa.

Ovo je komentirao nakon što je njegova rodna zemlja Argentina glasala za zakon o legalizaciji abortusa u prvih 14 sedmica trudnoće.