Historijski samit
8

Održana generalna proba za sutrašnji samit lidera dvije Koreje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Južnokorejski zvaničnici su danas imali generalnu probu uoči historijskog samita sa Sjevernom Koreju, a kako bi izvršili sve pripreme, saopćeno je iz Plave kuće, prenosi Xinhua.

Kim Eui-kyeom, portparol predsjednika Južne Koreje Moon Jae-ina je rekao na konferenciji za novinare u Goynagu da je proba trajala oko sat vremena.

Moon i predsjednik Sjeverne Koreje Kim Jong Un će sutra održati sastanak na južnokorejskoj strani granice. Kim će biti prvi lider te države koji će preći granicu koja dijeli dvije Koreje nakon rata 1950. do 1953.

Kim će pješke preći preko demarkacione linije obilježene sa dvije niske cementne ploče u centru Panmunjoma. Dočekat će ga Moon pored prostorije Komisije za vojno primirje. Dva lidera će pratiti pripadnici tradicionalne garde do trga Panmunjom gdje će biti održana ceremonija dočeka. Trg je lociran između Kuće slobode i Kuće mira, trospratnice koja je renovirana zbog ovog samita.

Nakon ceremonije, u kojoj će biti postrojena i garda, dva lidera će pješke otići do Kuće mira gdje će se Kim upisati u knjigu gostiju i slikati se sa domaćinom. Potom će razgovori započeti na drugom spratu.

U generalnoj probi za treći međukorejski samit, nakon onih 2000. i 2007. godine, učestvovalo je šest od sedam najbližih saradnika južnokorejskog predsjednika. Među njima su šef kabineta, savjetnik za nacionalnu sigurnost, šef obavještajne službe, ministri za ujedinjenje, obranu i vanjske poslove.

Proba je provedena na isti način na koji će se protokol odvijati na dan susreta. Zvaničnici su provjeravali se detalje od načina rukovanja do izgleda fotografija koje će biti napravljene, javlja Xinhua.