Svijet
0

Odluka o skladištenju radioaktivnog otpada još nije donesena

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Odluka o zbrinjavanju radioaktivnog otpada i iskorištenih izvora istrošenog nuklearnog otpada u opštini Dvor u Hrvatskoj još nije donesena, saopšteno je danas iz Ambasade Hrvatske u BiH.

Hrvatska, kao i ostale države članice EU, u skladu sa direktivom Vijeća EU, u obavezi je donošenja nacionalnih dokumenata o bezbjedonosnom upravljanju radioaktivnim otpadom i iskorištenim izvorima jonizujućeg zračenja, koji su nastali dugogodišnjom primjenom u medicini, industriji, nauci...

Okvir za donošenje navedenih dokumenata je Strategija zbrinjavanja naznačenog otpada, koju je Vlada Republike Hrvatske usvojila 2014. godine.

U vezi s tim Državna kancelarija za radiološku i nuklearnu bezbjednost u obavezi je da izradi Nacionalni program provođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

Za ovaj nacionalni program, prema Zakonu o zaštiti životne sredine, potrebno je provesti stratešku procjenu uticaja na okolinu, a prije utvrđivanja konačnog prijedloga i upućivanja u postupak donošenja odluka.

Iz hrvatske Ambasade ističu da postupak strateške procjene uticaja na okolinu još nije započeo, niti je izrađen pomenuti Nacionalni program.

Kada postupak strateške procjene uticaja navedenog programa na okolinu započne, u okviru zakonom propisanih aktivnosti preduzeće se svi koraci potrebni da se mjerodavne odluke o prihvaćanju programa donesu, što uključuje učestovovanje svih nadležnih tijela, kao i moguće prekogranične konsultacije.

Iz Ambasade su izrazili nadu da će uskoro biti potpisan i sporazum između Hrvatske i BiH o saradnji na području zaštite okoline i održivog razvoja.

Hrvatska Ambasada oglasila se nakon, kako su naveli, velikog publiciteta u medijima BiH zbog navodnog skladištenja radioaktivnog otpada u opštini Dvor u Hrvatskoj.