BiH
3

Institucije zabrinute zbog mogućeg odlaganja radioaktivnog otpada u blizini BiH

FENA
Ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i entitetske ministrice okoliša i turizma Srebrenka Golić i Snježana Soldat izrazili su danas nakon sastanka zabrinutost informacijama o mogućem odlaganju radioaktivnog otpada na lokaciji na samoj granici Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom.

U skladu s evropskom Konvencijom o procjeni uticaja na okolinu prekodržavnih granica, Republika Hrvatska trebala je obavijestiti Bosnu i Hercegovinu o aktivnostima u vezi s izborom Trgovske gore kao lokacije za odlaganje radioaktivnog otpada i aktivno učestvovati u postupku procjene uticaja na okolinu, što nije učinjeno.

Šarović je potvrdio da bi odgovor od Hrvatske u vezi s tim pitanjem trebao stići već danas, a izrazio je i nadu da će uskoro biti upriličen sastanak koji su bh. institucije tražile upravo o toj temi s hrvatskim ministrom zaštite okoliša i prirode Mihaelom Zmajlovićem.

Kako je istaknuto na pres-konferenciji postoji bojazan stanovništva koje živi u šest općina (Novi Grad, Bosanska Kostajnica, Bosanska Krupa, Cazin, Bužim i Velika Kladuša) u slivu Une, a koji bi mogli biti direktno ugroženi izgradnjom deponije za radioaktivni otpad, da se već vrši odlaganje takvog otpada.

Najavljeno je da će se zatražiti o Državne regulatorne agencije za radijacijsku sigurnost da uradi sveobuhvatni monitoring tog područja da bi se utvrdilo da li se do sada vršilo neovlašteno odlaganje tog otpada.

Golić je istaknula da su BiH i Republika Srpska angažirale stručnjake koji su utvrdili da zemljište na tom lokalitetu nije pogodno za izgradnju deponije jer se radi o krečnjaku-dolomitu sa strmim vodopropusnim nagibima i da je isprepleteno vodotokovima zbog čega lako može doći do zagađenja životne sredine i vodotoka.

Uz novinarsku konstataciju da su hrvatski mediji objavili da je upravo ta lokacija odabrana jer na tom području ne živi mnogo stanovništva, istaknuto je da to ne može biti parametar za odabir lokacije nego je pojasnila da se za izgradnju deponije mora posmatrati geomorfološka struktura predmetnog tla.

Ministrica Golić je iznijela podatak da bi ona ovom lokalitetu, gdje se nalazi neperspektivno vojno skladište oružanih snaga Hrvatske, trebalo biti zbrinuto oko 5.000 tona radioaktivnog otpada i oko 700 tona istrošenog nuklearnog goriva.

Dodala je da su Vlada i Sabor R Hrvatske u 2014. godini izradili Strategiju koja precizira načine zbrinjavanja takvog otpada, a prema toj strategiji do 1. augusta 2015. trebao bi biti izrađen nacionalni program zbrinjavanja i Golić dodaje da postoje informacije da bi se 2018. godine deponija trebala početi graditi.

Potpuna informacija sa zaključcima o toj problematici trebala bi biti pripremljena za neku od narednih sjednica Vijeća ministara BiH, a danas je istaknuto da će ministarstva nastaviti zajednički sarađivati na ovom polju radi zaštite zdravlja stanovništva, životinjskih i biljnih vrsta.

Na sastanku državnog i entitetskih ministara razgovarano je i o implementaciji Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES) te o obavezama BiH koje su pred ovim resorima u tekućoj godini a tiču se ispunjavanja agende Evropske unije.