Francuska
0

Od ponedjeljka skener na aerodromu u Parizu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Skener za tijelo isprobavat će se od ponedjeljka na aerodromu Roissy-Charles de Gaulle na letovima za Sjedinjene Američke Države na dobrovoljnoj bazi, u okviru jačanja sigurnosnih mjera.

"Novi portal za brzu sigurnost udoban je za putnika: portal s milimetarskim valovima ili tjelesni skener bit će postavljen za testiranje u okviru "dodatnih sigurnosnih mjera za putnike koji lete u SAD", saopćila je Glavna uprava civilne avijacije.

Iako tehnologija još nije dovoljno poznata u Francuskoj, neki tipovi tjelesnih skenera se već koriste u svijetu: skeneri sa X-zrakama se koriste u radiologiji i skeneri koji koriste tehnologiju milimetarskih valova koji se zaustavljaju na površini kože.

S tjelesnim skenerima "vidi se silueta i oblici", izjavio je jedan stručnjak za skenere. Sasvim je moguće da se koriste tako da agent za skeniranje ne vidi osobu ni kada uđe ni kada izađe iz komore.

Nacionalna komisija za informatiku i slobode smatra da tjelesne skenere treba koristiti u "pravnim i tehničkim uvjetima" koji garantiraju zaštitu privatnog života i intimnosti osoba".

Važno je da se vodi računa o preporukama grupe evropskih nacionalnih komisija za informatiku i slobode G-29, navodi organizacija.

G-29 preporučuje da se koriste tehnologije koje omogućavaju shematsko predstavljanje tijela, a ne njegovu stvarnu sliku i da stručne osobe ograniče vizualizaciju slika u prostorijama koje nisu otvorene za javnost.

Nacionalna komisija preporučuje također da se organizira pregled tako da osoblje ne može u isto vrijeme vidjeti holografsku sliku i stvarnu sliku putnika, da se ograniči čuvanje slika "na trajanje neophodno za kontrolu" i da se osigura informatičko prenošenje slika putnika.