Unosan posao u Iraku
0

Očekivao sastanak naslijepo, a umjesto njega kidnapovan

Sarajevo-x.com
Iračka policija pretražuje gepek (Foto: AFP)
Iračka policija pretražuje gepek (Foto: AFP)
Kada je 19-godišnji Iračanin Mehdi krenuo da upozna djevojku s kojom je danima razgovarao telefonom, očekivao je da će taj sastanak naslijepo donijeti nova uzbuđenja. Uskoro je otkrio da su sve organizovali članovi bande koji su ga kidnapovali i tražili od njegovog oca otkupninu.

Kad je stigao na randevu, u Mehdija je uperen pištolj iz jednog auta, potom su mu svezali traku preko očiju i dvije sedmice ga držali zarobljenog. Od njegovog oca tražili su da plati 60.000 dolara ako želi da sina vidi živog.

Ovo kidnapovanje dogodilo se uoči Božića 2009, a od tada uslijedili su brojni slični slučajevi, što je cijelu stvar pretvorilo u unosan biznis kriminalnih grupa.

Nakon američke invazije 2003. godine i svrgavanja Saddama Husseina s vlasti kidnapovanja su postala sve učestalija, posebno u toku sukoba sunita i šiita između 2005. i 2007. godine.

U prosjeku traže po 50.000 dolara po glavi

Kako se stranci i veoma važni i bogati Iračani uglavnom drže podalje od ulica i nigdje ne idu bez lične zaštite, meta kriminalaca su najčešće mali biznismeni i doktori koji sebi ne mogu priuštiti zaštitare.

U periodu od aprila do juna ove godine kidnapovano je po šest ili sedam Iračana mjesečno, a prosječno se za njihovu glavu tražilo po 50.000 dolara. Od toga se, vjeruje se, finansiraju terorističke aktivnosti.

Većina žrtava odbija da govori o onome što su preživjeli, ali su sada 21-godišnji Mehdi i njegov otac pristali.

Jedan od rijetkih koji je progovorio

Mehdi je ispričao kako je djevojka s kojom se trebao naći stalno mijenjala mjesto susreta, dok se konačno nisu dogovorili da se vide u jednoj sporednoj ulici. Tu su bila tri terenca sa zatamljenim staklima, odakle su u njega uperili pištolje, stavili mu vreću na glavu i odvezli ga u jednu kuću.

Ruke su mu vezali konopcima, a na nogama je imao lance. Tako je ostao dvije sedmice. Trpio je strašne bolove, tukli su ga i pitali koliko novca ima njegov otac i koliko bi platio za njegovu glavu.

Koristeći Mehdijev mobitel pozvali su mu oca i nakon određenog perioda dogovoreno je da im plati 60.000 dolara, prenosi AFP. Prethodno su tražili čak 300.000 dolara ili će "odmah završiti s Mehdijem".

Dobro prikriveni tragovi

U tajnosti je otac kontaktirao rođaka policajca koji je imao prijatelje među američkim vojnicima, zatraživši pomoć, ali su ustanovili da su kriminalci dobro prikrili svoje tragove i da su stalno bili u pokretu.

Na kraju je mladićev otac bio primoran da torbu s novcem ostavi na dogovorenom mjestu i ne okreće se za sobom. Mehdija su oslobodili, ali su mu ostale trajne traume.

Iračka policija je uhapsila četiri muškarca i dvije žene osumnjičene za učešće u kidnapovanjima, ubistvima i krađama, a posljednju od svojih akcija navodno su izveli u maju ove godine.

Doktori iz Kirkuka često na meti

Početkom jula 48-godišnji pedijatar oslobođen je nakon tri sedmice nakon što je njegova porodica platila 500.000 dolara. Sve se dogodilo u sjevernoj provinciji Kirkuk. Samo nekoliko dana ranije 81-godišnji oftamolog također je oslobođen nakon plaćanja nepoznate sume novca.

"U Kirkuku se 2010. dogodilo više od 10 ovakvih slučajeva, a u prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno ih je 30", otkrili su iz policije. Kako su doktori često mete, to ih je potaklo na proteste krajem juna, kojima su željeli istaći svoj nezavidan položaj.

"U Kirkuku imamo oko 630 doktora. Protestima smo željeli osuditi kidnapovanja i ucjenjivanja koja proživljavamo", poručio je Mohsen Abdul Majeed i dodao: "Žalosno je da kvalifikovani profestionalci postaju mete terorista."