{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Irak: Najmanje 50 mrtvih u bombaškim napadima

F
15.8.2011. u 13:47
0
2
Irak: Najmanje 50 mrtvih u bombaškim napadima
0
Irak: Najmanje 50 mrtvih u bombaškim napadima
Foto: Reuters
U samoubilačkim bombaškim napadima i aktiviranjima autobombi širom Iraka u ponedjeljak je ubijeno najmanje 50 osoba i ranjeno mnogo više u nizu očigledno koordiniranih napada koje je izveo irački ogranak Al-Qaede, saopćile su iračke vlasti.
U najtežem napadu, u eksploziji bombe podmetnute kraj puta nakon aktiviranja autobombe koje je imala za cilj policiju, ubijeno je najmanje 37 osoba u Kutu, većinski šiitskom gradu 150 km jugoistočno od Bagdada, saopćili su policijski i zdravstveni zvaničnici, prenosi Reuters.

Dhiyauddin Jalil, direktor lokalnog pokrajinskog odjela za zdravstvo, izjavio je da je više od 68 osoba ranjeno u eksplozijama u Kutu, a ljekari u glavnoj gradskoj bolnici pokušavaju da spasu žrtve, od kojih su mnogi s teškim opekotinama.

"Tim se napadima pokušava da pogorša sigurnosna situacija i podrije povjerenje u snage sigurnosti", izjavio je general major Qassim al-Moussawi, portparol bagdadskih snaga sigurnosti, koji je okrivio grupe povezane s Al-Qaidom.

Nasilje u Iraku dramatično je opalo od vrhunca sektaškog nasilja u periodu 2006-07. godine. Militanti, međutim, sve češće testiraju lokalne snage sigurnosti dok se američki vojnici pripremaju da se povuku do roka od kraja godine.

Kut je bio relativno miran od augusta prošle godine, kada je bombaš samoubica ubio 30 policajaca i uništio policijsku stanicu dok su Amerikanci okončali borbene operacije u Iraku.

Još desetine osoba je ubijeno ili ranjeno u ponedjeljak u bombaškim napadima u drugim gradovima, narušavajući relativni mir tokom svetog muslimanskog mjeseca Ramazana.

"Najmanje osam osoba je ubijeno i 14 ranjeno kada je vozač samoubica svojim automobilom napao zgradu gradskih vlasti u Khan Bani Saadu, tridesetak kilometara sjeveroistočno od Bagdada, u pokrajini Dijala", saopćila su u ponedjeljak dva policijska izvora.

"Dvojica bombaša samoubica napali su iračku kontraterorističku jedinicu u Tikritu, 150 km sjeverno od Bagdada, ubivši najmanje dvojicu policajaca i ranivši šest u neuspjelom napadu da oslobode zatvorene pripadnike Al-Qaide", saopćio je policijski zvaničnik.

Jedan napadač detonirao je svoju samoubilačku jaknu u nadi da će ubiti visokorangiranog kontraterorističkog oficira, dok je drugi ubijen tokom napada, saopćio je kapetan Jassim al-Jibouri, oficir u kontraterorističkoj jedinici Tikrita.

"U južnom svetom šiitskom gradu Nadžafu, najmanje tri osobe su ubijene i 19 ranjeno kada su eksplodirale dvije autobombe", saopćile su vlasti.

Policijski kapetan Hadi al-Najafi izjavio je da su bombe imale za cilj policijsku zgradu.

"Još jedan čovjek je ubijen i 12 ranjeno u simultanim bombaškim napadima u centru sjeveroistočnog grada Kirkuka", saopćili su policijski izvori.

"U al-Wajehiyji, još jednom gradu u pokrajini Dijala, jedan policajac je ubijen i 13 ranjeno kada je aktivirana bomba u blizini vladine zgrade", saopćio je policijski izvor.

Američki vojnici napustit će zemlju do kraja godine, više od osam godina nakon američke invazije u kojoj je svrgnut Saddam Hussein. Irački i američki zvaničnci raspravljaju, međutim, da li će neki od vojnika ostati kao treneri i nakon 2011. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: