Svijet
0

Irak: Pripadnici Al-Qaide traže finansijsku pomoć

FENA
Irački pripadnici terorističke organizacije Al-Qaida apelirali su preko interneta za nove ideje o prikupljanju sredstava. Rekli su da im novčana sredstva hitno trebaju kako bi pomogli hiljadama porodica ubijenih boraca.

Pobunjenici u Iraku finansirali su svoje operacije pljačkanjem draguljarnica i banaka. Međutim, glavni izvor finansiranja ove organizacije, inostrane donacije, je "presušio".

Na online forumu iračke Al-Qaide administrator stranice, Seif Saad, žalio se na finansijsko stanje organizacije i hitno apeluje za prikupljanje novca kako bi se ”nahranile udovice i siročad” mudžahedina, prenosi BBC.

  • Prije nekoliko dana jedan naš brat je bio mučen i ubijen, ostavljajući za sobom ženu i djecu. Nema potrebe da objašnjavam kako smo prikupljali novac kako bi im osigurali najosnovnije životne uslove, napisao je Saad.

Među novim idejama o načinima na koje bi mogli prikupiti novac, Saad je predložio da pobunjenici iznude sredstva od inostranih naftnih, građevinskih, prevoznih i telekomunikacijskih kompanija, kao i međunarodnih medijskih agencija.

Ako bi ove komapnije odbile da plate, pobunjenici bi zaustavili njihov rad. Saad nije objasnio na koji način.

Također je napisao da bi biznismeni i imućne porodice trebale plaćati zekat za koji Islam određuje da je dva posto ukupne imovine. Saad kaže da bi trebali uvesti i novčane donacije koje bi bile obavezne za bogate šiitske porodice u Iraku “koje primaju pomoć od Amerike i zapada i kradu naftne zalihe države”.