Parlamentarni izbori
52

Obračun na mađarski način: Ruši li dečko iz provincije Orbanove snove i ambicije?

V. Karić
Peter Marki-Zay (Foto:24.hu)
Peter Marki-Zay (Foto:24.hu)
Nakon brojnih prijedloga i rasprava o tome ko bi se mogao suprotstaviti Viktoru Orbanu na parlamentarnim izborima, ujedinjena opozicija konačno je donijela odluku - Peter Marki-Zay ući će u politički ring s mađarskim premijerom.

Iako je prije nekoliko mjeseci gradonačelnik Budimpešte Gergely Karacsony imao najveće šanse da postane kandidat ujedinjene opozicije, on je početkom septembra saopćio kako se povlači iz ove utrke. Samim tim, u krajnjem izboru su se našli liberalka Klara Dobrev i nezavisni kandidat Peter Marki-Zay.

U nedjelju, nakon unutaropozicionih izbora, nakon 100 posto obrađenih listića, ujedinjena mađarska opozicija sastavljena od partija lijevog, centralnog i desnog političkog spektra, dala je podršku Marki-Zayu, relativno neiskusnom političaru bar kada je riječ o višem nivou vlasti.

Ko je političar koji predvodi opoziciju?

Peter Marki-Zay predstavlja nešto mlađu generaciju političara na mađarskoj sceni. Porijeklom je iz Hodmezovasarhelyja, malog grada na jugoistoku Mađarske, u blizini Rumunije, ali i Srbije. Ujedno, Marki-Zay od 2018. godine obavlja i gradonačelničku funkciju u ovom gradu.

Iako sada ulazi u politički ring na najvišem nivou, gdje ga čeka prekaljeni političar Viktor Orban, Marki-Zay ne predstavlja osobu za koju se može reći da se od rane mladosti bavi politikom. Rođen je u konzervativnoj i religioznoj porodici, a život mu se uglavnom može vezati za rodni grad. Međutim, stvari se za ovog Mađara mijenjaju odlaskom na fakultet u Budimpeštu gdje se Marki-Zay usmjerava na nekoliko područja. Između ostalog, uspješno je okončao studije historije, marketinga, ali i elektrotehnike.

Uspjesi na fakultetu i opća zainteresovanost za rad, odvela je Marki-Zaya u Kanadu, a nakon toga i u Sjedinjene Američke Države gdje je obavljao brojne poslove u logistici, marketingu i menadžmentu za brojne internacionalne kompanije od kojih se izdvaja Carquest, što mu je svakako omogućilo i brojna poznanstva.

Nakon nekoliko uspješnih godina u inostranstvu, Zay se vraća 2009. godine u rodni grad sa ženom, ali i sedmero djece. Upravo u tom periodu, može se reći kako počinje i njegov angažman na političkoj sceni Mađarske.

Razočarani glasač Fidesza

Od 2010. godine, vlast u Mađarskoj preuzimaju Orban i Fidesz, a godine vlasti koje su uslijedile stvarale su sve veće nezadovoljstvo među građanima, zbog čega se i danas Mađarska, pored toga što Fidesz i dalje vlada, može smatrati politički izuzetno podijeljenim društvom.

U međuvremenu, tokom 2018. godine, u rodnom gradu Marki-Zaya raspisani su prijevremeni izbori. S jedne strane, našao se kandidat Fidesza Zoltan Hegedus, a s druge, na opće iznenađenje mnogih, upravo Peter Marki-Zay kao zajednički kandidat opozicije.

U tom periodu, Hodmezovasarhely bio je grad koji je slovio za bastion stranke Fidesz, te mnogi nisu davali prevelike šanse kandidatu opozicije u ovom gradu.

Međutim, Marki-Zay je na tim izborima osvojio 57 posto glasova što je bilo dovoljno za pobjedu. Iako je Peter Marki-Zay sebe od početka političke karijere smatrao kao konzervativcem i osobom koja političke principe zasniva na kršćanskim vrijednostima, njegov uspjeh na lokalnom nivou upravo je bio u tome što je i kao "konzervativac" uspio dobiti podršku sa svih strana političkog spektra.

Osim toga, Marki-Zay, što su mnogi ocijenili kao veoma bitnu činjenicu, pridobio je i razočarane glasače Fidesza, što je bio i on sam.

Fidesz od 2018. godine doživljava pad (Foto: EPA-EFE)
Fidesz od 2018. godine doživljava pad (Foto: EPA-EFE)

"Nisam član nijedne stranke, ali sam razočarani glasač Fidesza. Razočaranje je počelo prije mnogo godina, a postalo je jače u posljednjih pet ili šest. Sve što rade samo se odnosi na očuvanje njihove moći. Korupcija je veća nego prije, a došlo je do ograničavanja slobode štampe. Jako sam razočaran. Uvijek ću se zalagati za pravnu državu, slobodu štampe i tržišnu ekonomiju“, rekao je Marki-Zay 2018. godine za Visegrad Post.

Faktor ujedinjenja

Iako djeluje nezavisno, tokom 2018. godine i preuzimanja gradonačelničke funkcije, Marki-Zay formira i svojevrsni politički pokret pod nazivom Mađarska za svakoga (MMM). Uprkos tome što pokret nije imao funkciju stranke, on je poslužio kao idealna platforma za dodatno povezivanje opozicije koja ima jedan cilj - srušiti Viktora Orbana.

"Pokret će izgraditi most između različitih stranaka i ideologija. Vjerujemo da, bez obzira s koje političke strane dolazite, želite poštenu i pristojnu Mađarsku, zemlju koja može postati dobra za sve", stoji u opisu pokreta.

Između ostalog, cilj pokreta upravo jeste okrupnjavanje opozicije i kandidovanje jednog kandidata opozicije, bilo za lokalnu vlast ili za najviše državničke funkcije. Tokom 2018. godine, ali i do danas, Peter Marki-Zay kroz djelovanje pokreta MMM ostvario je nekoliko ciljeva koji su se ogledali u pobjedi kandidata ujedinjene opozicije na lokalnim izborima u brojnim gradovima, uključujući i Budimpeštu.

Marki-Zay jedan od osnivača MMM pokreta (Foto:Twitter)
Marki-Zay jedan od osnivača MMM pokreta (Foto:Twitter)

Osim pobjede, Marki-Zay je kroz svoj pokret uspio za isti stol dovesti i predstavnike liberala, Zelenih, mađarskih socijalista, centriste, ali i desničare koje predvodi stranka Jabbik.

"Sve dok Viktor Orban vodi zemlju, pitanje ljevice i desnice mora ostati u drugom planu", rekao je Marki-Zay.

Ono što su mnogi zamjerali Marki-Zayu tokom gradonačelničkog mandata, a sada se može ispostaviti kao pun pogodak, jeste i "koketiranje" s Fideszovim kadrovima. Iako je protiv trenutne Fideszove politike i Viktora Orbana, on je više puta isticao kako i u ovoj stranci postoje osobe koje se ne slažu s trenutnim stanjem te žele promjene.

"U gradu sam zadržao čelnike Fidesza koji nisu umiješani u korupciju i koji vjerno izvršavaju zadatke koje im povjerim. Od tada, imamo vrlo dobru saradnju",rekao je Marki-Zay.

Šta je cilj na parlamentarnim izborima?

Sada, kada je unutaropozicionim glasanjem Peter Marki-Zay postao osoba koja će osim lokalnog nivoa, opoziciju predvoditi i u bitkama na državnom nivou, postavlja se pitanje koliko je zapravo ovaj lokalni političar spreman na takav korak. Pored izrazito naglašenog "AntiOrban" stava koji posjeduju svi članovi opozicije, za pobjedu protiv Fidesza strankama opozicije trebat će i adekvatan politički program.

Odnosi opozicije i Fidesza godinu prije izbora (Foto:Politico)
Odnosi opozicije i Fidesza godinu prije izbora (Foto:Politico)

Nekoliko dana prije nego što će dobiti podršku ujedinjene opozicije, Marki-Zay je u intervjuu za Euractiv govorio o svom političkom programu i Mađarskoj u budućnosti. Tokom razgovora, sada već lider opozicije rekao je kako bi njegova vlada Evropi djelovala kao osvajanje "Grand Prixa" .

"Moje opredjeljenje je Evropska unija. Zalažem se za pristupanje Mađarske Evropskom javnom tužilaštvu, uvođenje eura, i jačanje procesa eurointegracija. Četiri principa kojih bi se Mađarska pod mojom vlašću trebala pridržavati jesu demokratija, evropske integracije, vladavina prava i tržišna ekonomija. Neprihvatljivo je da Evropska unija nije demokratija kojom upravlja 500 miliona ljudi već 27 šefova vlada", rekao je Marki-Zay.

Kada je riječ o pitanjima migracija i pravima LGBT zajednice, Marki-Zay tu dijeli određene stavove Orbana, ali isto tako kritikuje i način na koji Orban ispoljava svoje politike.

"Redovno sam govorio kako Fidesz ima neiskren stav kada je riječ o pripadnicima LGBT zajednice. Pa Fideszovi političari su 1997. godine glasali za istospolna građanska partnestva. U tom vremenu, njihova stranka je imala najveći broj LGBT pripadnika u Mađarskoj. Njihov čelnik je uhvaćen na gay zabavi u Briselu. Voli bih voditi zemlju u kojoj čak i političari Fidesza mogu otvoreno prihvatiti svoju seksualnost. Imam svoje vrijednosti, kao konzervativac i kršćanin. Međutim, vjerujem u demokratiju i znam da svi u Evropskoj uniji moraju imati pravo da zastupaju svoje interese", rekao je Marki-Zay,

Kada je riječ o pitanjima migracija, mišljenja je kako je Orban primjenjivao selektivnu migrantsku politiku.

"Fidesz vodi kampanju protiv migracija, a s druge strane uzima u zaštitu kriminalce i teroriste. Živio sam u Kanadi, smatram da je njihova migracijska politika ispravna u smislu da su odlučili pomoći ljudima iz humanitarnih i drugih razloga. Međutim, te izbjeglice su i prekontrolirane kako bi se uvjerilo da nisu povezani s teroristima. Za razliku od Kanade, Orban u zemlju pušta ljude koji su teroristi povezani s militantnim organizacijama. Migrantska politika vodi se na neprikladan način i to treba mijenjati",ističe Marki-Zay.

Iako Peter Marki-Zay dolazi iz malog mjesta, čini se kako njegovi stavovi u ovom trenutku jednako privlače kako stranke desnice, tako i one s lijevog političkog spektra i pored činjenice da ove stranke imaju neke nepomirljive razlike.

Marki-Zay je za mađarske standarde dovoljno konzervativan da bi privukao desničare i razočarane članove Fidesza. S druge strane, Zay je dovoljno posvećen evropskim vrijednostima što svakako mnogo više "godi ušima" mađarskih liberala i ljevičara.

Mađarski parlamentarni izbori zakazani su za proljeće 2022. godine. Viktor Orban i njegov Fidesz naći će se tako nakon dugo vremena u specifičnoj situaciji, okruženi ujedinjenom opozicijom koja za cilj ima samo jedno - konačno zbacivanje s vlasti destruktivnog premijera i njegove vladajuće stranke.

U tom procesu, opozicione stranke predvodit će Peter Marki-Zay. Dečko iz provincije, koji uz podršku mađarske desnice i ljevice može postati protivnik iz noćne more za kontroverznog Viktora Orbana.