Barack Obama
0

"Obnova izraelsko-palestinskih pregovora važnija je nego ikad"

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak kako je u vrijeme "vanrednih promjena" koje se odvijaju na Bliskom istoku, "važnije nego ikada" da Izraelci i Palestinci nastave mirovne pregovore.

Predsjednik Obama govorio je u utorak u Bijeloj kući nakon sastanka s jordanskim kraljem Abdullahom.

Obama je pozvao Izraelce i Palestince da nađu načina "vratiti se za stol" i počnu pregovarački proces o stvaranju dvije države koje će živjeti jedna uz drugu u "miru i sigurnosti", izvijestio je Glas Amerike (VoA)

Obama je kazao da će SAD i Jordan nastaviti raditi zajedno kako bi pokušati potaknuti "uravnoteženo i pravedno rješenje" izraelsko-palestinskog sukoba, koji je kralj Abdullah nazvao "centralnim pitanjem na Bliskom istoku".

Predsjednik Obama je rekao da su on i jordanski kralj također razgovarali o situaciji u Libiji, kao i političkoj tranziciji koja se događa u mjestima kao što su Egipat i Tunis. Na sastanku je također bilo riječi o gospodarskoj suradnji SAD-a i Jordana.

Kralj Abdullah bio je ključni protagonist u bliskoistočnim mirovnim pregovorima vođenim pod pokroviteljstvom SAD-a. U posjetu Bijeloj kući došao je tri dana prije Obaminog sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Washingtonu.

U Jordanu je također bilo političkih protesta poput onih koji su se dogodili u nekoliko arapskih zemalja. Ulični protesti u martu potaknuli su kralja Abdullaha da osnuje komisiju za izmjenu ustava i smijeni nepopularnog premijera.