{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Netanyahu: Riješio sam da sarađujem sa Obamom

S
22.5.2011. u 20:35
0
35
Netanyahu: Riješio sam da sarađujem sa Obamom
0
Netanyahu: Riješio sam da sarađujem sa Obamom
Benjamin Netanyahu i Barack Obama
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je danas da će sarađivati sa američkim predsjednikom Barackom Obamom u cilju obnove mirovnih pregovora sa Palestincima.
"Ja kao i predsjednik Obama želim da promovišem mir i cijenim njegove napore radi postizanja tog cilja. Riješio sam da radim sa Obamom kako bi se našli načini obnove mirovnih pregovora sa Palestincima", rekao je Netanjahu u saopštenju.

Izraelski premijer danas je ranije odbacio tvrdnje da je došlo do krize u odnosima sa američkim predsjednikom.

"Vijesti o nesporazumima i sukobima su preuveličani", rekao je Netanjahu, nakon otvorenog neslaganja sa prijedlogom američkog predsjednika o formiranju palestinske države unutar granica iz 1967. godine.

On je dodao da je tačno da postoje neke razlike u stavovima, ali da je to normalno među prijateljima.

Netanjahu vjeruje da je Obama pokazao posvećenost izraelskoj sigurnosti i na riječi i na djelu.

"Radimo sa administracijom na postizanju zajedničkih ciljeva", rekao je Netanyahu, ne iznoseći detalje.

Izraelski premijer je u petak Bijeloj kući tokom razgovora sa Obamom glatko odbacio prijedlog američkog predsjednika o formiranju palestinske države u granicama iz 1967. godine, uključujući okupiranu Zapadnu obalu i Pojas Gaze.

Prijedlog američkog predsjednika Baracka Obame, koji treba da posluži kao osnov za postizanje mira na Bliskom istoku, pozdravile su Ujedinjene nacije, Evropska unija i Rusija.

Netanyahu je u razgovoru sa američkim predsjednikom istakao da je Izrael spreman na velikodušne kompromise, ali ne i na vraćanje granica iz 1967. godine, dodajući da taj prijedlog uključuje i velike teritorijalne ustupke Izraela.

"Granice iz 1967. godine su neodbranjive i ne uzimaju u obzir određene demografske promjene koje su se dogodile za proteklih 44 godine. Iako imamo različite stavove, želimo zajedno da radimo na postizanju odbranjivog mirovnog sporazuma", rekao je izraelski premijer.

"Palestinci trebaju da prihvate realnost", zaključio je Netanyahu.

Američki predsjednik Barack Obama nije odstupio od svojih prijedloga za mirovno rješenje za Bliski istok, istakavši, ipak, da očekuje da Palestinci i Izrael dogovore razmjenu teritorija, ali tako da Izrael zadrži neka jevrejska naselja.

Obama je ovo rekao u govoru pred Američko-izraelskom komisijom o javnim pitanjima (AIPAC), najjačom izraelskom lobističkom grupom u Vašingtonu, u vrijeme dubokih neslaganja dvije zemlje, nakon što je predložio formiranje palestinske države unutar granica iz 1967. godine.

"Iako se ponekad možemo neslagati, kao i svi prijatelji, veze SAD i Izraela su nesalomive i posvećenost SAD bezbjednosti Izraela je čvrsta kao gvožđe", rekao je Obama.

Obama je istakao da Palestinci moraju imati pravo da upravljaju u svojoj suverenoj državi, kao susjedi Izraelu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: