Palestinski zvaničnici potvrdili
0

"Dalji pregovori sa Izraelom su besmisleni"

SRNA
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Viši palestinski zvaničnici smatraju da su pregovori sa Izraelom postali besmisleni, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio poziv američkog predsjednika Baracka Obame da se izraelska vojska povuče na granice iz 1967. godine.

Stav Netanyahua samo je ojačao riješenost Palestinaca da prekinu pregovore i traže formiranje države od UN, rekao je Nabil Shaat, pomoćnik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Sam Abbas još uvijek se nije izjasnio povodom Obaminog prijedloga, koji je ovaj iznio u govoru u četvrtak. 

Abbas, koji je od govora Obame u stalnom kontaktu sa arapskim liderima, planira da se sastane sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim, a zatim i sa liderima PLO i pokreta Fatah, prije nego da svoj odgovor, rekao je drugi pomoćnih Abasa Saeb Erekat.

Obama je u svom govoru o Bliskom istoku rekao da se razgovori o granicama moraju zasnivati na granicama Izraela iz 1967. godine, prije zauzimanja Zapadne obale, Gaze i istočnog Jerusalema.

Palestinci žele da formiraju državu na teritorijama koje je Izrael okupirao od kraja rata 1967. godine. 

Priznanje granica iz 1967. godine, kao početak, i omogućavanje uzajamne razmjene zemljišta već je dugo vremena zahtjev Palestinaca.
Neimenovani američki zvaničnik rekao je da su se prihvatanjem granica iz 1967. godine željeli odvratiti Palestinci da od UN traže formiranje države.

Obama je upozorio Palestince u svom govoru da će obraćanje UN biti besmisleno, rekavši da očekuje objašnjenja od Abasa u vezi sa njegovim pomirenjem sa Hamasom, koji odbija da prizna Izrael.

Prijedlog američkog predsjednika Baracka Obame, koji treba da posluži kao osnov za postizanje mira na Bliskom istoku, pozdravile su Ujedinjene nacije, Evropska unija i Rusija. 

Netanyahu je u razgovoru sa američkim predsjednikom istakao da je Izrael spreman na velikodušne kompromise, ali ne i na vraćanje granica iz 1967. godine.

"Granice iz 1967. godine su neodbranjive i ne uzimaju u obzir određene demografske promjene koje su se dogodile za proteklih 44 godine. Iako imamo različite stavove, želimo zajedno da radimo na postizanju odbranjivog mirovnog sporazuma", rekao je izraelski premijer.

"Palestinci trebaju da prihvate realnost", zaključio je Netanyahu.
Obama je prenio izraelskom premijeru da konačni cilj treba da bude bezbjedna izraelska država koja u miru živi pored funkcionalne palestinske države.

Izraelski ministar spoljnih poslova Danny Ayalon pokušao je da bude malo pozitivniji u vezi sa Obaminim govorom.

"Pitanje granica iz 1967. godine, koje je iznio Obama, nije mnogo uticalo, pa neće ni sada, na duboko prijateljstvo i partnerstvo Izraela i SAD", rekao je Ayalon, prenosi izraelska novinska agencija Nana.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat istakao je da je premijer Izraela Obamu pogledao u oči i rekao "ne prihvatam vaš zahtjev za povlačenjem na granice, ne prihvatam vaš poziv za pravičnim rješenjem Jerusalima i izbjeglica. Između pregovora i diktature, on bira diktaturu".

Šestodnevni rat iz 1967. godine vođen je između Izraela s jedne strane i Egipta, Jordana i Sirije s druge. 
Počeo je izraelskim preventivnim napadom na Egipat, a na kraju rata Izrael je proširio svoju teritoriju na Pojas Gaze, Sinajsko poluostrvo, Zapadnu obalu i Golansku visoravan.