Godinama bili nedostupni
4

Objavljeni tajni dokumenti o ubistvu Kennedyja, Bidenu prijeti tužba zbog redigovanja

D. B.
John F. Kennedy
John F. Kennedy
Administracija američkog predsjednika Joea Bidena je objavila prethodno povjerljive dokumente o ubistvu nekadašnjeg predsjednika Johna F. Kennedyja.

Iako su mnogi dokumenti u potpunosni otkriveni, neki i dalje uključuju redigovanje. Najnovija kolekcija dokumenata o Kennedyjevom ubistvu sačinjena je od više od 1.400 dokumenata, a može se pročitati na internet stranici Nacionalnog arhiva. Ipak, hiljade dokumenata su još uvijek pod velom tajne.

Objavljeni dokumenti uključuju redigovanje, nešto slično onome što je bilo slučaj kada je bivši predsjednik Donald Trump objavio 3.000 dokumenata 2017. godine. Objavljivanje dokumenata je naredio Kongres još 1992. godine.

Kennedy je ubijen 22. novembra 1963. godine dok se vozio u koloni kroz Dealey Plazu u Dallasu u Teksasu. Lee Harvery Oswald je brzo uhapšen zbog zločina, a vlasti su tvrdile da je ubio predsjednika hicem s prozora šestog sprata obližnje zgrade.

Oswald je kazao da je "žrtveno janje", a ubijen je dva dana kasnije dok je bio u pritvoru. Njega je ubio Jack Ruby, koji je osuđen na smrt, no prije izvršenja kazne je preminuo u zatvoru. Zvaničnici su tvrdili da je Oswald radio sam.

Teorije zavjere su se pojavljivale u narednim godinama, a jednu od najpoznatijih je u film pretvorio režiser Olivier Stone za koji je dobio Oscara 1991. godine. Nakon toga je uslijedio i dokumentarac. Popularne teorije zavjere krive CIA-u ili druge koji su radili u američkoj vladi.

Objavljivanje dokumenata su kritikovali teoretičari jer redigovanje uskraćuje informacije, a time nestaje mogućnost da se potvrde neke od teorija vezanih za smrt predsjednika.

Istraživači su zbog toga frustrirani, a advokat i aktivista Larry Schnapf je najavio da će tužiti Bidena kako bi se dokumenti objavili u cjelosti.

Objavljivanje dokumenata je već odgađano, a tada je Biden tvrdio da je to bilo potrebno kako bi se "spriječila šteta po vojnu odbranu, obavještajne operacije, provođenje zakona ili vođenje vanjskih poslova koji po važnosti nadmašuju javni interes".

Preostali dokumenti o ubistvu Kennedyja bit će objavljeni 13. decembra 2022. godine nakon sigurnosnih provjera, što vjerovatno znači više redigovanja. Dosad je objavljeno oko 90 posto dokumenata.