Svijet
35

Objavljene fotografije talaca iz pariskog supermarketa

Klix.ba
Na internetu su se pojavile fotografije na kojima su prestravljeni kupci koji su bili zarobljeni u supermarketu u Parizu.

Taoci su bili jedno uz drugo pokušavajući se ugrijati. Jedna žena je u naručju držala dijete, dok je druga slala SMS voljenoj osobi. Iznad njih je bio terorist Amedy Coulibaly, koji je držao ukupno 19 talaca, a troje je ubio.

Kada su čuli pucnje, kupci su pobjegli u zadnji dio supermarketa i sišli u ostavu, gdje je temperatura bila minus 3 stepena. Plašili su se da neće preživjeti, pa su uputili posljednje pozive porodicama kako bi se oprostili od njih. Muškarac IIan je u supermarketu bio sa sinom, a od hladnoće ga je pokušao zaštititi svojom jaknom s obzirom na to da su se sakrili u frižideru i tu proveli pet sati.

Fotografije unutrašnjosti ostave su objavljene kada su taoci izašli na slobodu i ispričali svoje užasno iskustvo.

Dvadesetdvogodišnji zaposlenik supermarketa Yohan Cohen je pokušao oteti oružje Coulibalyju, ali ga je terorist ubio. Lassana Bathily je uspio sakriti nekoliko ljudi u frižider u podrumu i tako spasiti njihove živote.

"Ugasio sam svjetlo i frižider, rekao ljudima da budu tihi i zatvorio vrata", izjavio je Bathily, koji je pobjegao koristeći lift za namirnice i potom dao policiji vrijedne informacije o tome šta se događa u supermarketu.

Coulibaly je u međuvremenu govorio za francuski kanal BFM TV, na kojem je opravdavao svoja djela. Priznao je da radi sa braćom Kouachi koji su ubili 12 ljudi, a preuzeo je i odgovornost za ubistvo policajke.

Drama je okončana policijskim upadom u supermarket, nakon čega je Coulibaly ubijen.