Svijet
78

Ubijen i otmičar Amedy Coulibaly, ali i četiri taoca u supermarketu

Klix.ba
Akcija spašavanja talaca (Foto: AFP)
Spašavanje talaca iz supermarketa (Foto: AFP)
Amedy Coulibaly koji je osumnjičen da je jučer ubio policajcku te danas u supermarketu držao zatočenima deset osoba također je ubijen u napadu francuskih specijalaca. Međutim, ubijena su i četiri taoca koje je Coulibaly držao u supermarketu.

Kako su javili dopisnici sa mjesta događaja, u istočnom Parizu začulo se nekoliko eksplozija iz supermarketa, a potom je uslijedila i žestoka pucnjava.

Policija je doslovno napravila invaziju na objekat, a sve se dešavalo desetak minuta nakon što su napadnuta i ubijena braća Cherif i Said Kouachi u štampariji na sjeveru Pariza.

Oni su također držali jednog taoca koji je oslobođen nakon što su braća ubijena u policijskom napadu.

Coulibaly je danas prijetio francuskim vlastima da će, ukoliko napadnu braću Kuoachi, pobiti taoce koje je držao u supermarketu.

Ubijeni otmičar
Ubijeni otmičar
Ipak, nakon što je policija ubila Coulibalyja ustanovljeno je da su poginula i četiri taoca koje je držao u supermarketu, dok su drugi taoci oslobođeni. Otmičareva djevojka Hayat Boumeddiene, koja je također držala taoce u supermarketu, je pobjegla.

U ovoj akciji oslobađanja talaca kojih je, kako se naknadno saznalo, bilo zapravo 10, povrijeđen je i jedan policajac.

Braća Kouachi bili su u bijegu pred policijom od srijede nakon što su napali redakciju satiričnog magazina Charlie Hebdo u Parizu i usmrtili 12 ljudi.