Reporteri bez granica
0

Objavljena lista sa "40 predatora" koji novinare imaju na meti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Reporteri bez granica (RSF) u ponedjeljak su povodom Svjetskog dana slobode štampe objavili aktualiziranu listu sa "40 predatora", na kojoj su politički lideri, vjerske i terorističke organizacije koji sistematski uzimaju za metu rad novinara.

"Moćni, opasni, nasilni, oni su iznad zakona", ističe nevladina organizacija za zaštitu štampe, prenosi AFP.

Najmanje 17 šefova država i mnogobrojni šefovi vlada su na listi, uz neke redovne naoružane snage, kriminalne, mafijaške i terorističke organizacije.

Kineski, iranski, ruandski i tuniski predsjednici dijele ove tužne počasti sa FARC-om, ETA-om i izraelskim i palestinskim snagama.

Organizacija navodi da su najžešći protivnici slobode izražavanja "u Latinskoj Americi narkodileri, kubanska diktatura, FARC i paravojne grupe".

Ove godine su na listi "privatne filipinske milicije", nakon masakriranja pedesetak osoba, među kojim je bilo 30 novinara u pokrajini Maguindanao 23. novembra 2009.

"Na listi su Ramzan Kadirov, predsjednik Čečenije, i Ali Abdallah Saleh, predsjednik Jemena.

RSF, koji ove godine slavi 25 godina postojanja, podsjeća da je od početka godine devet novinara platilo životom slobodu govora i da se oko 300 medijskih profesionalaca trenutno nalazi u zatvoru.