Crna dekada za medije
0

Za deset godina ubijeno 735 novinara širom svijeta

Sarajevo-x.com
Prošla dekada bila je obilježena brutalnim ubistvima novinara širom svijeta. Po tom kriteriju današnje društvo još uvijek nije izašlo iz barbarskog perioda. Međunarodni institut za štampu izdao je izvještaj u kojem se navodi da je 735 novinara izgubilo živote u periodu od 2000. do 2009. godine.

"Protekla dekada će ostati zapamćena kao crna mrlja u historiji novinarstva ali i svijeta. U Afganistanu, Iraku, Somaliji, Pakistanu i drugim državama pripadnici sedme sile su otimani, mučeni i hladnokrvno ubijani", rekao je za CNN Anthony Mills, glavni urednik Međunarodnog instituta za štampu.

Prošla dekada je promijenila sliku izvještavanja o konfliktima, što je rezultiralo mnogo slabijim prenošenjem uživo iz ratnih i konfliktnih zona. Stvoren je svojevrsni vakuum u razumijevanju kompleksnih događaja kao što je rat.

U izvještaju Instituta navodi se da je 735 novinara širom svijeta poginulo u proteklih deset godina braneći osnovne postulate novinarstva i ljudskih prava. Većina ih je namjerno ubijana, dok su ostali nesretnim slučajem izgubili život.

U Aziji je ubijeno 238 novinara, po čemu ona prednjači u odnosu na ostale dijelove svijeta. Na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi ubijena su 202 novinara, a u SAD-u 162.

U Evropi je živote izgubilo 68 novinara, u ostatku Afrike 53, a na Karibima njih 12.

"Broj ubijenih novinara iz prve polovice dekade povećao se za 40 posto u drugoj polovici", rekao je Mills.

Najviše ubistava desilo se u Iraku gdje je 170 novinara ubijeno dok su izvještavali o gorućim pitanjima rata i konflikta.

Druga država po kriteriju opasnosti za novinare su Filipini gdje je ubijeno 93 novinara.

U sukobima između kolumbijske vlade, naoružanih grupacija i narko kartela živote je izgubilo 58 novinara. U Meksiku je od posljedica obračuna između policije i narko bandi nastradalo 38 novinara.

U Rusiji i Pakistanu u proteklih deset godina ubijen je 31 novinar. Indija je zabilježila 23 ubistva, a Somalija 22. Brazil i Šri Lanka su izgubile 17 novinara.