{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za deset godina ubijeno 735 novinara širom svijeta

S
11.2.2010. u 15:00
0
4
Za deset godina ubijeno 735 novinara širom svijeta
0
Za deset godina ubijeno 735 novinara širom svijeta
Prošla dekada bila je obilježena brutalnim ubistvima novinara širom svijeta. Po tom kriteriju današnje društvo još uvijek nije izašlo iz barbarskog perioda. Međunarodni institut za štampu izdao je izvještaj u kojem se navodi da je 735 novinara izgubilo živote u periodu od 2000. do 2009. godine.
"Protekla dekada će ostati zapamćena kao crna mrlja u historiji novinarstva ali i svijeta. U Afganistanu, Iraku, Somaliji, Pakistanu i drugim državama pripadnici sedme sile su otimani, mučeni i hladnokrvno ubijani", rekao je za CNN Anthony Mills, glavni urednik Međunarodnog instituta za štampu.

Prošla dekada je promijenila sliku izvještavanja o konfliktima, što je rezultiralo mnogo slabijim prenošenjem uživo iz ratnih i konfliktnih zona. Stvoren je svojevrsni vakuum u razumijevanju kompleksnih događaja kao što je rat.

U izvještaju Instituta navodi se da je 735 novinara širom svijeta poginulo u proteklih deset godina braneći osnovne postulate novinarstva i ljudskih prava. Većina ih je namjerno ubijana, dok su ostali nesretnim slučajem izgubili život.

U Aziji je ubijeno 238 novinara, po čemu ona prednjači u odnosu na ostale dijelove svijeta. Na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi ubijena su 202 novinara, a u SAD-u 162.

U Evropi je živote izgubilo 68 novinara, u ostatku Afrike 53, a na Karibima njih 12.

"Broj ubijenih novinara iz prve polovice dekade povećao se za 40 posto u drugoj polovici", rekao je Mills.

Najviše ubistava desilo se u Iraku gdje je 170 novinara ubijeno dok su izvještavali o gorućim pitanjima rata i konflikta.

Druga država po kriteriju opasnosti za novinare su Filipini gdje je ubijeno 93 novinara.

U sukobima između kolumbijske vlade, naoružanih grupacija i narko kartela živote je izgubilo 58 novinara. U Meksiku je od posljedica obračuna između policije i narko bandi nastradalo 38 novinara.

U Rusiji i Pakistanu u proteklih deset godina ubijen je 31 novinar. Indija je zabilježila 23 ubistva, a Somalija 22. Brazil i Šri Lanka su izgubile 17 novinara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: