{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U 2009. godini ubijen 121 novinar

F
5.1.2010. u 18:01
0
0
U 2009. godini ubijen 121 novinar
0
U 2009. godini ubijen 121 novinar
Foto: Reuters
Stotinu dvadeset i jedan novinar ubijen je u 25 zemalja u 2009. godini, što je rekordan broj i za 33 posto veći u odnosu na 2008. godinu, statistički su podaci koje je u utorak objavila nevladina orgnizacija Presse Embleme Campagne (PEC) sa sjedištem u Ženevi.
"Za medije u svijetu 2009. godine je bila crna godina", naveo je glavni tajnik PEC-a Blaise Lempen u saopćenju, prenio je AFP.

"Prosječno deset novinara mjesečno u 2009. godini ubile su naoružane grupe, kriminalne mreže, vlade ili su ubijeni u terorističkim napadima", naveo je on.

"Mnogo novinara je oteto ili prisiljeno na šutnju i egzil, a nekažnjenost je i dalje pravilo", smatra Lempen.

Ovaj bilans je uvećao "najveći masakr nad novinarima u povijesti, u samo jednom danu", navodi ova nevladina organizacija: "Trideset i jedan novinar je ubijen 23. novembra u masakru dok je meta napada bio jedan kandidat na lokalnim izborima u pokrajini Mindanao, na jugu Filipina."

Dvije trećine novinara ubijeno je, osim na Filipinima, u Meksiku, Somaliji, Pakistanu, Rusiji i Iraku.

"Nije zabilježeno poboljšanje u Meksiku, drugoj najopasnijoj zemlji za novinare, s 13 ubijenih novinara u 12 mjeseci. Oni su bili žrtve borbi između mreža trgovaca drogom i lokalnih vlasti", precizira PEC.

U Somaliji novinari su bili "žrtve islamske milicije, zalutalih metaka i terorističkih napada", navodi isti izvor.

Na sjeverozapadu Pakistana je u sukobima između radikalnih islamističkih grupa i vladine vojske ubijeno osam novinara.

Sukobi na Kavkazu glavni su uzrok smrti novinara u Rusiji. U Iraku je PEC konstatirao "sporo poboljšanje" u odnosu na period 2003.-2007., ali "ova zemlja je i dalje najveći rizik za zaposlene u medijima".

PEC, koji se bori za specifičnu međunarodnu konvenciju o zaštiti novinara u zonama sukoba, okuplja 35 udruženja i sindikata iz stotinjak zemalja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: