{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Objavljena Breivikova elektronska pošta

F
3.9.2012. u 16:08
0
4
Objavljena Breivikova elektronska pošta
0
Objavljena Breivikova elektronska pošta
Anders Breivik
Norveški izdavač objavio je knjigu elektronske pošte Andersa Behringa Breivika u kojima se opisuje kako se pripremao za napade u julu 2011. godine u kojim je poginulo 77 osoba.
Autor Kjetil Stormark navodi u svojoj knjizi da elektronska pošta ide u prilog prošlomjesečnoj presudi suda u Oslu prema kojoj je Breivik proglašen mentalno sposobnim, prenio je AP.

Stormarik, novinar koji je ranije objavio knjigu o napadima koji su šokirali svijet, pročitao je više od 7.000 elektronskih poruka s četiri računa koje je koristio 33-godišnji desničarski terorist prije masakra.

"Elektronskee poruke ne daju potpunu sliku Breivika, ali pokazuju kako se strpljivim i suosjećajnim on činio u nekim situacijama", rekao je Stormark novinarima u ponedjeljak.

Takve osobine pokazuju da je Breivik mentalno sposoban i sud u Oslu je "donio pravu odluku" kada ga je proglasio krivično odgovornim i osudio ga na zatvor.

Sud u Oslu je 24. augusta osudio Breivika na maksimalnu zatvorsku kaznu od 21 godine, koja se može produžiti ako se utvrdi da predstavlja opasnost po društvo.

Izlazak knjige "Privatna elektronska pošta masovnog ubice" omogućen je zahvaljujući hakerima koji su "provalili" kodove nakon napada i poruke predali Stormaku, a on proslijedio policiji.

Knjiga otkriva kako je ubica prikupljao novac i kupovao materijal za napade koji su možda mogli biti spriječeni da je unutrašnja obavještajna služba (PST) raspolagala informatičkim sistemom koji bi povezao kupnju sumnjivih tvari i dijelova uniforme što ih je ekstremist kupovao putem interneta.

Knjiga sadrži i elektronske poruke osude i podrške Breiviku nakon pokolja. Njegovi advokati protestirali su zbog objavljivanja knjige tvrdeći da je njome prekršena zaštita ličnih podataka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: