{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Norveška policija mogla je spriječiti masakr u Oslu i Utoeyi

F
13.8.2012. u 14:45
0
8
Norveška policija mogla je spriječiti masakr u Oslu i Utoeyi
0
Norveška policija mogla je spriječiti masakr u Oslu i Utoeyi
Norveška policija mogla je spriječiti bombaški napad u centru Osla i brže uhapsiti masovnog ubicu Andersa Behringa Breivika, navodi se u zvaničnom izvještaju objavljenom u ponedjeljak.
Nalazi nezavisne istrage ukazuju na to da je policija mogla brže reagirati na prošlogodišnji masakr, navodi se u izvještaju, prenosi BBC.

Breivik je priznao da je ubio 77 ljudi i ranio više od 240 kada je izveo bombaški napad u centru Osla i potom otvorio vatru po ljetnom logoru na otoku Utoeya.

Policija je bila žestoko kritikovana što joj je trebalo previše dugo da dođe do Utoeye.

Presuda Breiviku trebala bi biti objavljena 24. augusta. On tvrdi da je pokušao spriječiti muslimane da preuzmu Norvešku.

Očekivalo se da istraga da svoje mišljenje o nekim ključnim aspektima incidenta, kao što je neuspjeh policije da koristi helikopter kada je bila alarmirana na pucnjavu i propali pokušaj da se domogne otoka na nepodesnom čamcu.

Obavještajna saradnja policije i ostalih sigurnosnih agencija također je pod lupom javnosti. Brojni Norvežani postavili su pitanje zašto policija nije nadzirala Breivikove aktivnosti prije napada.

Većina ubijenih bili su mladi aktivisti koji su učestvovali u ljetnjem kampu na Utoeyi kojim upavlja vladajuća Laburistička stranka.

Napadi, koji se smatraju najtežim aktom nasilja u Norveškoj od Drugog svjetskog rata, potaknuli su nacionalnu debatu o prirodi tolerancije i demokratije u toj zemlji.

Petočlano sudijsko vijeće morat će donijeti ocjenu o Breivikovom mentalnom zdravlju kada bude objavljivalo presudu.

Njihov zaključak će odrediti da li će Breivik dobiti dugotrajnu zatvorsku kaznu ili će biti držan u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa.

Desetosedmično suđenje Breiviku obilježeno je užasavajućim iskazima svjedoka o njegovim napadima. Neke žrtve su upucane u glavu s male udaljenosti. U brižljivo planiranom napadu, Breivik je nosio policijsku uniformu i metodično je proganjao žrtve po otoku.

On je odbio da se izjasni o krivici, pozivajući se na "princip nužnosti". Optužio je Laburističku stranku za promoviranje multikulturalizma i ugrožavanje norveškog nacionalnog identiteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: