Svijet
0

Objavljen novi video otetog novinara: Radujemo se susretu s Obaminom vojskom

Klix.ba
IDIL je objavio novi video otetog britanskog novinara Johna Cantlieja. Poruka koju je novinar čitao bila je upućena Baracku Obami.

Cantlie se nalazio u istoj narandžastoj odjeći i za istim stolom kao i prethodni put. Prenio je poruku koja je odgovor na govor predsjednika SAD-a koji je održao na godišnji 11. septembra. U tekstu je ismijana strategija SAD-a u kojoj zapošljava zračne snage u kombinaciji sa lokalnim zemljišnim snagama.

"Bilo je razočaravajuće predvidljivo: Amerika je dobra, Islamska država je loša, i oni će se boriti koristeći avione i lakrdiju od kolekcije boraca na zemlji", kaže se u videu.

Poruka završava komentarom u kojem IDIL poručuje kako se raduje susretu sa, kako je opisao, vojskom u nastanku predsjednika Obame.

Na snimku se ne vide tragovi nasilja, no u prvom od tri videa Cantlie je naglasio kako govori kao zatvorenik čiji je život u opasnosti. Na kraju videa od 5,5 minuta kazao je kako će biti još poruka.

Fotograf i novinar je bio u zarobljeništvu dva puta u Siriji. Kidnapovan je u julu 2012. godine. Bio je svezanih ruku i očiju sedam dana, ali uspio je pobjeći uz pomoć Slobodne sirijske armije. Druga otmica dogodila se krajem 2012. godine kada se vratio u Siriju.

Cantlie je četvrta žrtva IDIL-a. Prije njega oteti su Amerikanci James Foley i Steven Sotloff, te Britanac David Haines. Svi su ubijeni.