Svijet
48

Nova poruka britanskog taoca: Čekam svoj red da budem pogubljen, hvala Vam premijeru

Klix.ba
Islamska država (IDIL) objavila je novi propagandni video na kojem se pojavljuje britanski zarobljenik John Cantlie u kojem krivi vladu Velike Britanije za odrubljivanje glava koja vrše pobunjenici u Siriji.

Video je postavljen na YouTube i u njemu fotoreporter govori kako je ova teroristička grupa nestrpljivo čekala rat s Amerikom i njenim saveznicima. On također optužuje zapadne vlade da troše milione funti na vojne akcije u holivudskom stilu umjesto da plate otkupninu njegovim tamničarima.

Cantlie je u snimku dugom šest minuta i 53 sekunde rekao kako očekuje da će biti pogubljen.

"Čekam svoj red", rekao je.

U posljednjem snimku istakao je kako je borba protiv fanatika "bez prljanja ruku" nemoguća. Odnosilo se ovo na zračne napade koje su SAD, Velika Britanija i još 40 koalicionih nacija izvele u Kobani.

U članku koji je objavio magazin Dabiq Cantlie tvrdi kako sam piše scenario za videosnimke na kojima se pojavljuje. Također, opisuju ga kao osobu koja je "niko i ne ide nigdje", te da spava na madracu na podu čiste i udobne sobe.

"Četvorica mojih cimera iz ćelije su pogubljeni kao rezultat dogovora Britanije i Amerike da neće diskutovati o našem oslobađanju sa našim tamničarima. Ako pogubljenja izazovu javni protest ili promjenu politike, to je velika pobjeda. Ako su ona samo podstrek našim vladama da bacaju više bombi i potroše više miliona dolara da naše zemlje uspore u proces, to je također pobjeda", rekao je Cantlie.

Britanski fotoreporter otet je prije dvije godine u Siriji i ovo mu je četvrti video u kojem se pojavljuje obučen u narandžastu majicu koju su imali svi zarobljenici.

Poslao je poruku i Davidu Cameronu u vezi dogovora s Barackom Obamom da ne pregovaraju s otmičarima.

"Duboko sam povrijeđen premijeru, Hvala vam mnogo", rekao je Cantlie koji je u samom uvodu rekao kako ga se britanska vlada odrekla.

Njegov otac Paul Cantlie koji je teško bolestan, snimio je poruku IDIL-u u kojem ih moli da puste njegovog sina.

"Vama koji držite Johna: molim vas da znate da je on dobar čovjek koji je samo pomagao narodu Sirije i molim vas da nam pomognete i dopustite mu da se sigurno vrati kući onima koje voli i koji ga vole", rekao je njegov otac iz bolničkog kreveta.