Svijet
0

Obavještajna služba iz Seula tvrdi da Sjeverna Koreja priprema napade

Anadolija
Zvaničnici iz Seula tvrde da je njihova obavještajna služba došla do saznanja da je sjevernokorejski lider Kim Jong Un nedavno naredio "terorističke" napade na Južnu Koreju..

U televizijskom obračanju u četvrtak Kim Song-wuu, visoki južnokorejski dužnosnik predsjedničkog ureda, kazao je da je obavještajna agencija otkrila kako je Sjeverna Koreja krenula u implementaciju naredbe svog vođe Una.

On je istakao da je opasnost od napada iz Sjeverne Koreje veća nego ikada i zatražio brzo usvajanje mjera za borbu protiv terorizma u parlamentu.

Ranije u četvrtak, Nacionalna obavještajna služba (NIS) iz Seula upoznala je članove vladajuće partije Saenuri da Sjeverna Koreja priprema napade slične onima koji su se dešavali u prošlosti. Ovo je potvrdio visoko pozicionirani partijski službenik koji je želio ostati anoniman.

Prema istom izvoru, NIS smatra da bi cilj napada mogli biti anti-Pyongyang aktivisti, dezerteri, zvaničnici vlade Južne Koreje i vladajuće partije Saenuri. Očekuje se da bi se mogli dogoditi napadi na metro, trgovačke centre i druga javna mjesta. Zvaničnik partije odbio je da kaže kako je NIS došao do ovih informacija.

Ne očekuje se da će tenzije između sjevernog i južnog dijela korejskog otoka uskoro splasnuti. Naime, Seoul i Washington pregovaraju o raspoređivanju sofisticiranog raketnog odbrambenog sistema Sjedinjenih Američkih Država u Južnoj Koreji kao upozorenje Pyongyangu. Svaeznici su, također, najavili da će tradicionalna vojna vježba u proljeće biti veća nego ikada do sada. Ministar odbrane Južne Koreje u četvrtak je rekao da će u vježni učestvovati 15.000 američkih vojnika, što je duplo više nego uobičajeno.

Istorija napada Sjeverne Koreje na Južnu Koreju od završetka rata 1953. godine je "bogata". Najsvježiji primjer je bombardovanje južnokorejskog otoka Yeongpyeong u novembru 2010. godine u kojem su ubijene četiri osobe. Najtragičniji napad, sa najvećim brojem žrtava dogodio se 1987. godine kada je u eksploziji bombe u avionu Korean Airlinesa ubijeno 115 osoba