Džamija u blizini WTC-a
0

Obamina izjava izazvala novu političku buru

Sarajevo-x.com
Mjesto gdje će biti izgrađen Islamski centar sa džamijom (Foto: AFP)
Mjesto gdje će biti izgrađen Islamski centar sa džamijom (Foto: AFP)
Izjava predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Baracka Obame, da podržava pravo na gradnju džamije u blizini srušenih nebodera Svjetskog trgovinskog centra izazvala je buru protesta republikanaca.

Demokrate i republikanci imaju iste stavove kada je u pitanju Obamina izjava o islamskom centru, koji će u svom sklopu imati i džamiju, a bit će izgrađena samo dva bloka od nekadašnjeg Svjetskog trgovinskog centra, koji je srušen u terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine.

Predsjednik Obama je na iftaru u Bijeloj kući, održanom u petak, rekao da muslimani imaju ista prava da prakticiraju svoju vjeru kao i svi ostali u SAD-u, uključujući i izgradnju džamije na Manhattanu.

Ipak, dan kasnije Obama je malo ublažio svoju izjavu rekavši da je komentarisao prava zagarantovana američkim Ustavom, a ne odluku da se pravi džamija u blizini WTC-a.

Konzervativci su osuli paljbu na Obaminu izjavu nakon sedmica šutnje Bijele kuće koja je odbijala dati komentar na tu temu tvrdeći da je to pitanje lokalnih vlasti.

"Ovo nije pitanje slobode religije, jer mi svi poštujemo pravo vjeroispovijesti, ali mislim da nije mudro graditi džamiju na mjestu gdje je 3.000 Amerikanaca izgubilo živote u terorističkom napadu. Ovo je dokaz da Vašington, Bijela kuća, administracija i predsjednik nemaju veze sa većinskim mišljenjem u Americi", rekao je senator John Cornyn, republikanac iz Teksas za tv-stanicu Fox.

Lokalne vlasti odobrile su gradnju zgrade od 13 spratova. Centar će biti izgrađen na privatnom vlasništvu, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 100 miliona dolara.

Projekt je od početka kamen spoticanja i izaziva različite reakcije u SAD-u, koje će narednog mjeseca obilježiti devet godina od terorističkog napada.

Istraživanje CNN-a provedeno ovog mjeseca pokazalo je da se 68 posto Amerikanaca protivi izgradnji džamije, dok se s tim slaže tek 29 posto, iako se većina složila da muslimani imaju pravo da to urade.

Njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg podržao je izgradnju islamskog centra, dok se isto moglo čuti tek od nekoliko demokrata, javlja agencija AFP.